Pristina Kosovo i Metohija
Džamija u Prištini Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je danas presudu Osnovnog suda od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Krstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na KiM protiv civilnog stanovništva.

Krstić je osuđen na 14 godina i šest meseci zatvora, dok je Šabani osuđen na sedam godina zatvora, prenosi prištinska „Koha“.

U saopštenju Apelacionog suda se navodi da su žalbe Specijalnog tužilaštva i žalbe branilaca optuženih, nakon pregleda svih spisa predmeta i ocene žalbenih zahteva, odbijene kao neosnovane.

Precizira se da je presudom Osnovnog suda u Prištini optuženi Zlatan Krstić oglašen krivim za krivično delo saizvršilaštvo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, dok je okrivljeni Destan Šabani oglašen krivim za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Zlatan Krstić je optužen da je 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje u opštini Uroševac, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, odnosno u proterivanju 15 članova porodice i uzimanju talaca a, kako je navelo tužilaštvo, učestvovao je u zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem, čak je i bacao tela žrtava pored puta kako bi prikrio zločin.

Šabani je optužen da je tokom rata na KiM, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, da bi ponizio i degradirao postupanje prema pet osoba koje su ubile srpske snage naredio da se njihova tela sahrane kršeći pravila ratovanja utvrđena međunarodnim humanitarnim pravom.

Bonus video: Vatrogasci gase požar u kineskom tržnom centru u Obrenovcu

 


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar