Crna Gora, policija Ilustracija
Ilustracija: Shutterstock/Natalya Volchenkova

Još se ne zna identitet osobe čiji su ostaci pronađeni u Podgorici, sumnja se da je u pitanju još jedna žrtva rata klanova. Sve podseća na ubistvo Arkanovog kumčeta Nikole Stanišića, koga su likvidirali pripadnici kavačkog klana, a posle uništili njegovo telo.

Analizom bioloških tragova ustanovljeno je da su ostaci pronađeni na dva mesta kod Podgorice, pripadali istoj osobi. Ali ono što policiji otežava poseao jesto to što u DNK bazi Forenzičkog centra u Danilovgradu nema biološkog profila te osobe, saopšteno je „Vijestima“ iz podgoričkog Višeg državnog tužilaštva.

„U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formirana su dva predmeta povodom pronalaska kostiju kod reke Morače, koji se nalaze u fazi uviđaja, tokom kog su od strane tužilaštva donete naredbe za obdukciju u cilju utvrđivanja porekla kostiju, te naredbe Forenzičkom centru za DNK veštačenja. Izveštaji o DNK veštačenju su dostavljeni ovom tužilaštvu i iz istih proizilazi da je utvrđen DNK profil iste NN muške osobe, ali nije utvrđeno podudaranje sa profilima iz baze DNK registra“ odgovorila je „Vijestima“ viša državna tužiteljka Lepa Medenica.

Pročitajte još

Prethodno, „Vijestima“ je rečeno da forenzičari pokušavaju da utvrde čiji su posmrtni ostaci pronađeni u prethodnih nekoliko meseci na više lokacija u državi – na dve lokacije u Podgorici i na padinama Lovćena i kako su ti ljudi stradali.

Zbog stanja u kojem su pronađeni ljudski ostaci, istražitelji nisu optimistični, kako je nezvanično saopšteno, da bi identifikacijom mogli rešiti misteriju nestanka više pripadnika crnogorskih klanova, ali i ne isključuju tu mogućnost.

Pred njima je zadatak da pronađu posmrtne ostatke najmanje četiri osobe nestale u ratu kavačkog i škaljarskog klana, od kojih su za trojicu saopštili da su ubijeni – Damira Hodžića, Adisa Spahića i Nikolu Stanišića.

Sagovornik „Vijesti“ uključen u istragu rekao je da forenzičari najteži posao imaju sa fragmentima kostiju pronađenih na Lovćenu, jer je telo spaljeno. Istražitelji sumnjaju da je na tom mestu ubijen Podgoričanin Nikola Stanišić, koji je navodno bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu.

Jedan od izvora iz istrage rekao je da su posredstvom međunarodne pomoći došli do informacije kako je njegovo telo uništeno nakon ubistva.

„Prema tim informacijama, nakon ubistva njegovo telo stavili su na prosuti ćumur i gume, ponovo ga prekrili ćumurom i zapalili“, tvrdi isti sagovornik. Navodno, to je deo prepiske članova kriminalnog klana, koju su imali preko kriptovane SKY ECC aplikacije.

Fragmenti ljudskog skeleta pronađeni su početkom leta na starom putu prema Lovćenu, a o tome je krajem avgusta na konferenciji za medije govorio i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Stanišić je nestao u avgustu 2020. godine, a Specijalno državno tužilaštvo sumnja da je tada otet i likvidiran, u nastavku obračuna crnogorskih kriminalnih klanova.

Željko Ražnatović Arkan
Željko Ražnatović Arkan Foto: EPA/MILOS VUKADINOVIC

Ubijeni mladić je inače sin Radislava Stanišića, poznatijeg kao Raka Dilinger, bliskog prijatelja i saradnika Željka Ražnatovića Arkana. Nikola Stanišić je bio i Arkanovo kumče. Nikoln otac Radislav Stanišić ubijen je 27. februara 1997. godine.

Prema tvrdnjama SDT-a, pripadnici kriminalne organizacije Slobodana Kašćelana oteli su ga prvog dana avgusta prošle godine, a zatim ga mučili kako bi im otkrio štekove oružja škaljarskog kriminalnog klana.

Za ubistvo Stanišića Specijalno državno tužilaštvo još ranije je osumnjičilo više članova kavačkog kriminalnog klana, koji su radili po nalogu svojih šefova – Kašćelana i Radoja Zvicera.
Za ubistvo Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića, koji nije imao kriminalni dosije, SDT sumnjiči Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojšu Jankovića, kao i Ratka Živkovića, u čijoj kući u Spužu ja navodno i počinjen zločin.

Istražitelji pokušavaju da utvrde na koji način su iz nje uklonjena tela, ali i ko je sve učestvovao u tome i u prikrivanju tragova zločina, jer su navodno Belivuk, Miljković i Janković već iste noći napustili Crnu Goru.

Razlog za uništavanje tele ubijeniih protivnika koji su počeli da primenjuju narko-klanovi, ali i kriminalna organizacija Veljka Velivuka i Marka Miljkovića u Srbiji je vrlo jednostavan i praktičan. U pitanju nijje nikakva mržnja, već pokušaj da se policiji što više otža, pa možda i onemogući istraga. Mnogo je teže dokazati ubistvo ako nema tela žrtve. Čak i ako postoji dovoljno dokaza da je neko likvidiran, istražni organi ostaju bez odgovora na važna pitanja.

Čak i ako uspeju da utvrde identitet žrtve, ne zna se na koji način je ubijen, a ne postoji ni lice mesta. Tako policija i tužilaštvo ostaju bez čvrstih materijalnih dokaza koje sud najviše cceni, jer čak i kada imaju priču svedoka saradnika, ona bi trebalo da bude upotpunjena i čvrstim, opipljivim dokazima.

BONUS VIDEO: Majka žrtve Belivukovog klana ne zna ništa o sinu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram