Preduzeće MB Namenska Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Ponovljeno suđenje Vladimiru Lončareviću i Tomi Stojiću, bivšim rukovodiocima fabrike "MB – Namenska" gde su u eksploziji 14. jula 2017. godine poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, počelo je danas u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Suđenje se ponavlja pošto je Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo prvostepenu presudu kojom su Lončarević i Stojić bili osuđeni na kazne zatvora od po tri godine zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, jer nisu izneti jasni i razumljivi razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja.

Protiv prvooptuženog Radoša Milovanovića, koji je preminuo krajem aprila prošle godine, postupak je obustavljen i nastavljen protiv Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, u kojem se dogodila tragedija, i Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Na početku današnjeg suđenja, zajednički branilac okrivljenih Lončarevića i Stojića Dragan Palibrk izneo je primedbu na period koji je prošao od dostavljanja rešenja Apelacionog suda i poziva na novo suđenje u Ivanjici do danas.

Naime, njemu su rešenje i poziv dostavljeni u petak, 24. novembra, dok zakon predviđa minimalni rok od osam dana koji mora proći od dana prijema do dana suđenja.

Sa ovom konstatacijom saglasio se i jedan od tužilaca, dok je sudija, Ljubiša Tomićević, koji je vodio i prvi postupak istakao da to nije greška samoga suda već je do toga došlo usled štrajka radnika Pošte.

Branilac opet zatražio promenu suda

Advokat okrivljenih Dragan Palibrk istakao je da je u svakoj do sada podnetoj žalbi zahtevao osim ukidanja presude i promenu suda.

„U svakoj žalbi tražio sam, osim ukidanja presude, da Apelacioni sud prema svojim ovlašćenjima odredi drugi sud pred kojim će se voditi ovaj slučaj, jer sud u Ivanjici nema kapaciteta za ovakav slučaj. U najmanju ruku da se promeni sudija, a u petak, 24. novembra, kada sam dobio rešenje i poziv saznao sam da je sudija isti”, rekao je Palibrk, a zatim zatražio izuzeće sudije jer kako je rekao, sumnja u njegovu nepristrasnost.

Palibrk je dodao da je u svojoj žalbi Apelacionom sudu na prvostepenu presudu istakao da Osnovni sud u Ivanjici i postupajući sudija Ljubiša Tomićević nemaju mogućnost da ovako složen predmet presude.

„Nepristrasnost je već dovedena u pitanje činjenicom da je isti sudija doneo i prvu prvostepenu presudu, pa je time zauzeo svoj stav i sada znamo kakvu će odluku doneti što je protivno svim pravnim načelima“, zaključio je Palibrk.

Tražio je i izuzeće predsednika i zamenika predsednika tog suda.

Suđenje je prekinuto do odluke o zahtevima za izuzeće.

Advokat Todorić: Odbrana je već potrošila „srebrni metak“

Advokat porodice nastradalog Ignjatovića Vladimir Todorić rekao je da je zahtev odbrane za izuzeće sudije posle sedam godina suđenja neobrazložen i da je uvreda, pre nego obrazloženje.

„Odbrana ima pravo da jedanput u toku postupka traži izuzeće suda i ona je taj svoj srebrni metak potrošila. Mislim da je očigledno da je zahtev za izuzeće neobrazložen, zapravo to je više bila uvreda, nego što je bilo obrazloženje. Kolega koji je branilac u ovom postupku opet je iskoristio priliku za zahtev izuzeća, koji je po meni bio neobrazložen i koji treba da bude odbačen“, naveo je Todorić.

U eksploziji u pogonu namenske fabrike u Lučanima, 14. jula 2017. godine, teško povređeni radnik radnik Milojko Ignjatović preminuo je dva dana kasnije, a njegov kolega Milomir Milivojević nakon dve nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar