Foto: Shutterstock, justiz.gv.at

Majka i otac Dragana S. (24) iz Austrije, koji je osuđen na zatvorsku kaznu nakon ranjavanja jednog Čečena 2018. godine, strahuju od osvete jer su od sina koji se nalazi u austrijskom kazamatu dobili informacije da se sprema njegovo ubistvo trovanjem, zbog čega je Dragan S. stupio u štrajk glađu. U međuvremenu, njegovi roditelji se žale da i sami trpe pritiske, te da im je ponovo demoliran automobil, sumnjajući upravo na zajednicu Čečena u Austriji.

Sukob sa Čečenima

Ovaj 24-godišnji bokser i radnik profesionalnog obezbeđenja, visok dva metra, koji je nekada imao preko 100 kilograma, sredinom avgusta 2018. imao je žustru svađu sa Čečenima. Tog dana 21-godišnji mladić je zalivao cveće u stanu svoje babe u Beču. Potom je sa prijateljem otišao na sladoled, a na putu do lokala u koji su se uputili, došlo je do svađe u saobraćaju. Posle razmenjenih uvreda, Dragan S. je izvukao pištolj, za koji nije imao dozvolu, iz kog je ispalio 11 hitaca. Tri su pogodila njegovu žrtvu čečenskog porekla i on je proveo tri nedelje na intenzivnoj nezi u bolnici.

Zatvor, ključ, rešetke
Foto: Shutterstock

Dragan je pobegao u rodnu Srbiju, a utočište je pronašao u ovdašnjem manastiru, sve dok po lažnim imenom nije ponovo pokušao da uđe u Austriju. Najpre je osuđen na deset, a zatim i na 12 godina zatvora, nakon žalbi učesnika u postupku.

Transfer u zatvor

Dragan S. je najpre boravio u zatvoru Jozefštat, a zatim je prebačen u Garsten u Gornjoj Austriji.

„Više od tri godine je bez problema služio kaznu. Podneli smo zahtev za premeštaj na istok Austrije. Često ga posećujemo, ali nam nije baš blizu“, započela je svoju ispovest Draganova majka u razgovoru za portal heute.at. Međutim, umesto da ga, po želji porodice, premeste u Zimering ili Hirtenberg, Dragan S. je prebačen u zatvor Zonberg.

„Nešto je pošlo naopako, u dosijeu piše da je noć proveo u Beču, a ne u Kroneuburgu, kao što je trebalo, i onda je samo transportovan u Zonberg, gde uglavnom kazne služe seksualni prestupnici“, rekao je Draganov otac.

Inače, zatvorenik srpskog porekla požalio se da je dobio dojavu od zatvorenika i službenog lica da u Zonbergu mora biti izuzetno oprezan, jer žele da ga otruju.

„Moj sin je zbog toga tražio da bude u samici, pošto je dobrovoljno otišao i u izolaciju strahujući da ga ne ubiju“, kaže otac, dodajući da su uputili pismo Ministarstvu pravde.

Štajk glađu i pritisci na porodicu

Od petka 13. maja 2022. godine Dragan S. se nalazi u posebnoj vrsti pritvora gde je započeo svoj štrajk glađu. Njegovi roditelji su ispričali da su svesni graške koju je njihov sin napravio kada je 2018. godine upucao mladića, ali da on sada plaća cenu kroz služenje zatvorske kazne koja mu je određena pred austrijskim sudom.

Međutim, naglašavaju da i sami trpe određene pritiske zajednice.

„Prošle nedelje nam je automobil ponovo demoliran, jer žele da se osvete za pucnjavu“, kazala je majka.

Potparolka Ministarstva pravde potvrdila je da su podnete određene predstavke o kojima se i dalje razmatra.

„Takođe možemo potvrditi da je jedan zatvorenik u Zonbergtu stupio u štrajk glađu 13. maja i njega svakodnevno obilaze zdravstveni radnici. Uz to, obaveštavamo i da se zatvorenici smeštaju u jednostavne i funkcionalno opremljene prostorije, te da nema subjektivnog prava na individualni smeštaj“, rekla je potparolka.

Bonus video: Najtraženiji srpski begunci

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar