Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić rekao je da će gradski štab danas proglasiti vanrednu situaciju.

Biće doneta i odluka o tri nove mere – zabrana okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru (sa distancom između osoba od 1,5 metar), odnosno 500 na otvorenom, zabrana rada noćnih klubova posle 23 časa i eventualno kažnjavanje za nenošenje maski.

Gradonačelnik Beograda kaže da ne postoji razlika u njegovom stavu kao lekara i gradonačelnika i da se sluša mišljenje stručnjaka i sprovodi mere koje predlažu.

„U ovom trenutku nema potrebe za zatvaranjem Beograda, ali ako bude potrebe da se zaštiti zdravlje građana biće sporovedena i ta mera“, kaže Radojičić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je za TV Prva da proglašenje vanredne situacije daje osnov da se ograniče neka prava, a da li će biti donesene i neke druge mere zavisiće od razvoja epidemiološke situacije.

„Mi ćemo ove mere uvesti na dve nedelje i mislimo da će to biti dovoljno da se posle toga vratimo normalnom životu. U svakom slučaju ako bude novih mera, građani će biti na vreme obavešten“, rekao je Vesić.

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je danas da smo u nedelji maksimuma kada je reč o porastu broja novozaraženih.

„Posle ove nedelje možemo da očekujemo da ćemo, sa primenom mera, postupno osetiti smanjenje registrovanih slučajeva“, rekao je Kon za RTS

„U Beogradu je 82,5 odsto zaraženih, svi drugi brojevi su pod kontrolom i to je manje ili više očekivano uobičajeno, problem je situacija u Beogradu. Beograd je 22,7 odsto ukupnog stanovništva Republike Srbije, a imate 82,5 odsto zaraženih, jasno je da je Beograd žarište“, rekao je sinoć Vučić.

Predsednik Srbije najavio je sinoć da će studentski domovi u prestonici biti zatvoreni, zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Nakon toga, grupa studenata okupila se u Studentskom gradu na Novom Beogradu, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog zatvaranja domova, te su došli i do Skupštine Srbije.

Nakon sinoćnjeg protesta, ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je jutros da studenti ostaju u domovima i da je po tom pitanju postignut kompromis.

U poslednja 24 sata, 359 osoba zaraženo je koronavirusom, od 9.013 testiranih ljudi, dok je preminulo šest pacijenata.

Na respiratorima, prema podacima od juče, nalazi se 81 osoba.

Prethodnih dana, vanredna situacija zbog drastičnog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Srbiji proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju i Ivanjici. Dodatne mere, ali ne i vanredna situacija, donesena je u Užicu, dok je povećan broj obolelih u Kraljevu i Valjevu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare