Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U Beogradu je prošle godine prijavljeno 1.065 slučajeva nasilja nad starijim osobama, od čega se 65 odsto odnosilo na žene, a osim fizičkog i psihičkog, u toj populaciji sve češće se javlja i "finansijsko" nasilje.

Sa ciljem prevencije i podizanja svesti javnosti o tom problemu, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima koji se obeležava danas, u Beogradu je pokrenuta kampanja „Osvetli problem – Stop nasilju nad starijim osobama“.

Promotivnim aktivnostima koje će se sprovoditi u okviru te kampanje namera je da se stariji sugrađani edukuju da prepoznaju nasilje, kategorišu ga i prijave, kao i da se u proces pomoći onima koji su zlostavljani uključi šira društvena zajednica.

Kampanju sprovodi Sekretarijat za socijalnu zaštitu, uz podršku Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu i Crvenog krsta Beograd, a prema rečima resorne sekretarke Nataše Stanisavljević, cilj je da se pokaže nulta tolerancija na sve oblike nasilja.

Stanisavljevićeva je precizirala da je, prema evidenciji Gradskog centra za socijalni rad, u 2020. godini prijavljeno 1.065 slučajeva nasilja nad starijim osobama, osam odsto više u odnosu na ukupan broj nasilja u toku prošle godine.

„Pokrenuli smo ovu akciju jer želimo da ukažemo na problem nasilja nad starijim licima. O tome se ne govori toliko često u javnosti i zato želimo da skrenemo pažnju da je ovo jedan od najbesramnijih oblika nasilja zato što se ono čini prema osobama koje su stare, nemoćne, nekada i nepokretne i koje možda ne znaju kako i kome da se obrate za pomoć“, rekla je Stanisavljevićeva i dodala da će se ova kampanja sprovoditi tokom cele godine.

Pojasnila je da je da su izrađene brošure i promotivan spot o vrstama nasilja, navodeći da je najevidentniji oblik nasilja fizički, ali da pored toga može biti psihički, ali i finansijski.

„Finansijsko nasilje je kod nas sve učestalije, a podrazumeva da se, kada starije osobe ovlaste nekoga da umesto njih podiže novac, dešava da ovlašćeno lice to zloubotrebljava i ne donese im novac. Iz tog razloga smo stavili kako da se prepoznaju i razlikuju ovi oblici nasilja, kome i kako se mogu obratiti za pomoć i kakve vrste pomoći možete imati“, rekla je Stanisavljevićeva.

Foto:Shutterstock

Najavila je da će ove godine biti pokrenut dodatni preventivni program kako da se osnaže ljudi da prepoznaju nasilje, a posebno stariji osobe.

Direktorka Centra za socijalni rad Beograd Zorica Pavlović rekla je da ta ustanova radi 24 sata i da im se anonimno može javiti bilo koji građanin u slučaju da ima saznaja o postojanju nasilja ili sumnju da nasilje postoji.

Pavlovićeva je poručila da svi treba da imaju nultu toleranciju prema nasilju i da ga prijave.

Predsednica Crvenog krsta Beograda Vesna Libek istakla je da Crveni krst sa svojom mrežom volontera ima važnu ulogu, te istakla da će ova kampanja doprineti ne samo tome da se prijavi nasilje nego i prevenciji nasilja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar