krijmučarenje ptica, ptice
Foto: Uprava Carina

Carinici su u saradnji sa policijom 11. aprila na izlazu graničnog prelaza Sremska Rača sprečili pokušaj krijumčarenja 45 ptica, od kojih mnoge pripadaju zaštićenim vrstama.

Kada je u nedelju oko 13 časova na izlazu iz Srbije ka BiH na red za redovnu carinsku kontrolu pristigao “Folksvagen Eos“ bosanskih registarskih oznaka, niko nije ni slutio šta će u tom automobilu uskoro biti otkriveno, navodi se u saopštenju Uprave carine.

Foto: Uprava Carina

Na uobičajno pitanje carinika šta imaju da prijave za carinsku kontrolu, 25-godišnji vozač i njegova dva saputnika, otac i sin, odgovorili su da prevoze dva pauna i dve kokoške koje su kupili na berzi u Novom Sadu.

Međutim, tokom detaljne kontrole koja je usledila, pronađeno je čak 45 ptica, od kojih su neke zaštićene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES). Od otkrivenih 45 ptica, čak 16 jedinki se ubraja u zaštićene, a dve jedinke spadaju u strogo zaštićene vrste.

Foto: Uprava Carina

Naime, kada su službenici otvorili vozilo, u njegovoj unutrašnjosti, kao i u prtljažniku, pronašli su mnoštvo kutija i kaveza u kojima se nalazilo čak 18 papagaja (4 različite vrste), 2 grlice, 2 pauna, 10 ukrasnih koka (3 vrste), 8 ukrasnih golubova, 2 kanarinca, kao i tri fazana.

Foto: Uprava Carina

Nažalost, ptice su prevožene u nehumanim uslovima, pa su zbog toga sva tri fazana uginula.

Foto: Uprava Carina

One koje su preživele pokušaj krijumčara da na njima zarade, predate su biologu beogradskog ZOO vrta koji se postarao da ptice budu bezbedno smeštene u prihvatilište, dok će prema odluci javnog tužioca protiv jednog od putnika biti podneta krivična prijava.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar