Proglašen neuračunljivim, a naoružan upao u školu

Hronika 03. mar. 202011:14 > 11:31
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević

G.T. (46) iz Donjih Livadica, koji je naoružan sa automatskom puškom i torbom punom municije i eksploziva pre tri meseca upao u Ekonomsko-ugostiteljsku školu "Vuk Karadžić" Velikoj Plani, bio je neuračunljiv. Ovaj zaključak izneli su veštaci posle tromesečnog ispitivanja G.T. u Specijalnoj zatvorskoj bolnici.

Prema nalazu i mišljenju lekara, okrivljeni u trenutku izvršenja krivičnog dela nije bio uračunljiv, pa je tužilac predložio izricanje mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zatvorskoj ustanovi, o čemu odlučuje Viši sud – potvrđeno je „Novostima“ u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu.

G.T. nije bio u stanju da iznese svoju odbranu. Na teret mu se stavljaju dva krivična dela – nedozvoljeno posedovanje i nošenje oružja i eksplozivnih naprava, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, kao i krivično delo izazivanje opšte opasnosti, gde je kazna od dve do deset godina.

Podsetimo G.T. je 22. novembra prošle godine upao na čas filozofije u odeljenje 3/3 Ekonomsko-ugostiteljske škole, naoružan automatskom puškom, tri detonarska štapina, sedam okvira i 12 okvira punih municije i ukupno 450 metaka. Vrata učionice oblepio je selotejp-trakom s unutrašnje strane, uz pretnje da će decu držati kao taoce dok mu se ne obezbedi razgovor „sa bezbednosnim službama i najuticajnijim ljudima države“.

Jedna učenica uspela je da mobilnim telefonom pozove razrednog starešinu, profesora fizičkog vaspitanja Slavoljuba Stojadinovića, koji se nalazio u sali. Nastavnik je, nakon kraćeg razgovora, silom savladao napadača, i tom prilikom iz puške su ispaljena dva hica, ali srećom niko nije povređen. Nastavnik je držao G.T. sve do dolaska policije, koja ga je odmah uhapsila i od tada je u pritvoru.

Posle hapšenja, u dvorištu porodične kuće i na imanju osumnjičenogpolicija je pronašla sakrivenu municiju i delove oružja. Pronađeni su delovi automatske puške, gasni pištolj, više punih okvira za automatsku pušku, vojna radio- stanica, veći broj metaka, borbeni prsluk, delovi „škorpiona“, optička oprema i eksplozivna sredstva. Oružje je zaplenjeno, i poslato na veštačenje, a poreklo još nije utvrđeno.