Vojislav Milovančević
Vojislav Milovančević, novinar Nova.rs Foto: Jovana Šesterikov

Još jedan u nizu dokaza nesavesnog postupanja policije i tužilaštava u vezi sa procesuiranjem osumnjičenih za izazivanje nereda tokom prošlonedeljnih građanskih protesta, svakako je slučaj i pančevačkog huligana, koji je osumnjičen da je novinaru portala Nova.rs Vojislavu Milovančeviću, razbio glavu dok je obavljao svoj radni zadatak. Sumanotom odlukom dežurnog tužioca, ovaj nasilnik nije zadržan u pritvoru, već je pušten da se brani sa slobode, iako je čitava domaća, a i svetska javnost bila svedok da su brojni demonstranti procesuirani po hitnom postupklu i osuđivani na zatvor, čak i zbog neuporedivo lakših prekršaja.

Podsetimo, MUP je danas saopštio da je G. B. (41) iz Pančeva uhapšen zbog  sumnje da je tokom protesta napao i teško povredio našeg kolegu, kao i da je po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva protiv njega podneta krivična prijava za delo nasilničko ponašanje.

Međutim, u tom tužilaštvu danas nam je saopšteno da je prijava protiv osumnjičenog podneta redovnim putem, odnosno da osumnjičeni nije zadržan u pritvoru.

Foto: Jovana Šesterikov/Nova.rs

Takođe,  MUP je naveo da je G. B. (41) priveden zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, što je opisano jedninm članom zakona, dok je posebnim „podčlanom“ opisano nasilničko ponašanje – na sportskoj priredbi ili javnom skupu, što bi ovde trebalo da je slučaj.

Da pojasnimo, član 344 kaže:

„Ko grubim vređanjem ili zlostavljanjem drugog, vršenjem nasilja prema drugom, izazivanjem tuče ili drskim ili bezobzirnim ponašanjem značajnije ugrožava spokojstvo građana ili teže remeti javni red i mir, kazniće se zatvorom do tri godine.“

Član 344a je nešto drugačiji:

„Ko fizički napadne ili se fizički obračunava sa učesnicima sportske priredbe ili javnog skupa, vrši nasilje ili oštećuje imovinu veće vrednosti prilikom dolaska ili odlaska sa sportske priredbe ili javnog skupa, unese u sportski objekat ili baca na sportski teren, među gledaoce ili učesnike javnog skupa predmete, pirotehnička sredstva ili druge eksplozivne, zapaljive ili škodljive supstance koje mogu da izazovu telesne povrede ili ugroze zdravlje učesnika sportske priredbe ili javnog skupa, neovlašćeno uđe na sportski teren ili deo gledališta namenjen protivničkim navijačima i izazove nasilje, oštećuje sportski objekat, njegovu opremu, uređaje i instalacije, svojim ponašanjem ili parolama na sportskoj priredbi ili javnom skupu izaziva nacionalnu, rasnu, versku ili drugu mržnju ili netrpeljivost zasnovanu na nekom diskriminatornom osnovu usled čega dođe do nasilja ili fizičkog obračuna sa učesnicima, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom.“

Zašto osumnjičeni nasilnik nije zadržan u pritvoru, portalu Nova.rs danas nije precizirano, s obzirom i na postojanje okolnosti, na osnovu kojih se i pritvcor po zakonu određuje – mogućnost uticaja na svedoke, ponavljanje krivičnog dela, kao i uznemirenje javnosti.

Imajući u vidu sudsku praksu, prijava koja se podnosi „redovnim putem“, do tužilaštva može putovati i mesecima, dok se istovremeno osumnjičenom koji je na slobodi, na raspolaganje stavljaju mogućnosti za lako opstruiranje postupka – neodazivanje pozivima za saslušavanje, „opravdani“ izostanci i slično.

Sa druge strane, portal Nova. rs je tokom protesta pisao i o mnogim slučajevima uhapšenih demonstranata koji su tvrdili da nisu počinili nikakav prekršaj, ni krivično delo za vreme nereda, a da su dobili batine od policije, kao i to da su nekoliko dana držani u pritvoru ili da su po hitnom postupku osuđeni na zatvor.

Foto: privatna arhiva

Jedan od tih slučajeva je Mario Marković, student iz Lazarevca, koji je dobio brutalne batine od policije na demonstracijama, te je držan u pritvoru pet dana, a potom je dobio kaznu zatvora u visini od 30 dana. Sve o tome možete pročitati OVDE. 

Sve ovo nameće utisak da je reč o duplim aršinima i da se u Srbiji pravda i zakoni i dalje sprovode selektivno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare