Zagorka Dolovac
Zagorka Dolovac Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U trenutku dok je pažnja čitave javnosti usmerena na tragične događaje koji su prošle nedelje potresli Srbiju – masovnu pucnjavu u školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima oko Mladenovca, vlast je iskoristila trenutak da završi sa izborom istaknutih pravnika i konačno formira dva „nezavisna“ pravosudna tela – Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaštva (VST).

Osim što bi ova tela trebalo da garantuju samostalnost i nezavisnost u radu sudija i tužilaca, njihovi članovi će biti ti koji će odlučivati i o izboru, ali i o napredovanju i eventualnom sankcionisanju nosilaca pravosudnih funkcija. Imenovanje istaknutih pravnika predviđeno je novim zakonima koji su regulisali prethodne promene Ustava, a kojima je trebalo da se izbor sudija i tužilaca izmesti iz Narodne skupštine i na taj način smanji uticaj izvršne vlasti na pravosuđe. S obzirom na to da je samo jedan od predloženih istaknutih pravnika, i to Aleksandar Popović, uspeo da dobije dvotrećinsku većinu glasova narodnih poslanika, o čemu je „Nova“ nedavno pisala, preostalih sedam je, kako to nalažu novi zakoni, izabrala posebna komisija.

Sastav te komisije jasno dokazuje koliko su sve izmene Ustava i zakona obesmišljenje.

Vladimir Orlić Foto: Printscreen RTS 2

Naime, komisiju su činili predsednik Skupštine Vladimir Orlić, republički tužilac Zagorka Dolovac, predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović, kao i predsednica Ustavnog suda Snežana Marković.

Orlić je poziv za zasedanje uputio u nedelju uveče, kako bi komisija mogla da izabere istaknute pravnike već sutradan, pod okriljem dve nezapamćene tragedije, ali i masovnih građanskih protesta koji su održani u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Zrenjaninu.

Zagorka Dolovać Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Tako je komisija koju čine upravo osobe bliske režimu, za članove VSS, pored Popovića, izabrala i profesora Pravnog fakulteta Nikolu Bodirogu, njegovu koleginicu iz Kragujevca Jelenu Vučković, kao i advokata Srđana Stefanovića.

Za tužilačko telo izabrani su nekadašnji sudija Ustavnog suda, a sada advokat u Novom Sadu Predrag Ćetković, pravnica i službenica BIA Jelena Glušica, advokat Vladimir Simić, i docent na Pravnom fakultetu Miroslav Đorđević.

Osim što je za većinu njih moguće pronaći vezu sa režimom, posebno je zabrinjavajuće što će kontrolu nad svim što se događa u javnotužilačkoj organizaciji imati Bezbednosno-informativna agencija.

„Šta jednu službenicu BIA čini istaknutom pravnicom, pitanje je na koje bi oni koji su je izabrali morali da odgovore. S obzirom na to da je u VST ugurana na mala vrata, nemoguće je odupreti se utisku da na ovaj način bezbednosne službe žele da imaju svog čoveka koji će kontrolisati šta se dešava u javnim tužilaštvima u celoj državi“, kazao je za „Novu“ dobro obavešten izvor.

Izbor Jelene Glušica osporavali su i pripadnici opozicije, istina, izuzev istaknutog poslanika iz redova Narodne stranke Vladimira Gajića, čije je glasanje za istaknute pravnike izazvalo veliku pažnju, kako drugih poslanika, tako i javnosti.

Inače, pitanje nezavisnosti u radu javnih tužilaca, označeno je u izveštajima Venecijanske komisije kao jedno od najspornijih u domaćem pravosuđu, pa se postavlja pitanje da li će prisustvo službenica BIA u VST doprineti većoj samostalnosti ili većoj kontroli tužilaštva.

Skupština izabrala samo „pravnika opšte prakse“

Viši tužilački pomoćnik iz pančevačkog VJT Aleksandar Popović, jedini od šesnaestoro kandidata kog je Narodna skupština dvotrećinskom većinom izglasala za „istaknutog pravika“ i budućeg člana Visokog saveta sudstva, bio je član advokatskog tima u čuvenoj beogradskoj kancelariji „Jeličić“, čiji je osnivač bivša supruga partijskog funkcionera SNS, vlasnika marketinške agencije, ali i nedeljnog lista „Ekspres“ Gorana Veselinovića. Prethodno, Popović je radio kao pripravnik u tužilaštvu i sudu, a najzanimljivije je to što je iz kancelarije Vučićeve kume otišao u notare, da bi potom tu funkciju menjao za tužilačkog saradnika u VJT Pančevo.

Poslanik opozicije podržao pravnicu iz BIA

Vladimir Gajic
Vladimir Gajić Foto:FoNet/Milica Vučković

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić iznenadio je javnost, ali i poslaničke kolege glasovima koje je dodelio kandidatima za istaknute pravnike, a koji su direktno ili indirektno povezani i dovođeni u vezu sa vladajućom partijom.

Naime, u zapisniku sa sednica Odbora za pravosuđe, u koju je „Nova“ imala uvid, jasno se navodi da je Gajić predložio po tri kandidata za oba pravosudna tela i to: profesora dr Nikolu Bodirogu sa Pravnog fakulteta i advokate Vojkana Simića ni Srđana Stefanovića za VSS, kao i advokate Predraga Ćetkovića i Vesnu Luković, kao i docenta sa Pravnog fakulteta dr Miroslava Đorđevića za VS, kao i Jelenu Glušicu, službenicu BIA.

Bonus video: Poslanici opozicije se usprotivili Orliću i njegovom vređanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare