Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od Sektora za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da utvrdi identitet policajaca koji su tokom protesta u Beogradu 8. jula, pretukli reportera agencije Beta Žikicu Stevanovića.

Kako je danas navelo Udruženje novinara Srbije (UNS), Prvom osnovnom javnom tužilaštvu je 14. jula dostavljen preliminarni izveštaj Odeljenja za uvidjajno-operativne poslove Uprave kriminalističke policije, a u avgustu izveštaj Sektora unutrašnje kontrole u vezi sa prebijanjem novinara agencije Beta.

„Povodom navoda ovih izveštaja Prvo osnovno javno tužilaštvo je Ministarstvu unutrašnjih poslova – Sektoru za unutrašnju kontrolu uputilo Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi utvrđivanja identiteta policijskih službenika, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Zlostavljanje i mučenje iz člana 137, stav 3, u vezi stava 1, Krivičnog zakonika Republike Srbije“, rečeno je UNS-u u tužilaštvu.

Iz tužilaštva su naveli da je postupanje po njihovom zahtevu u toku, kao i da očekuju povratni izveštaj uz identifikaciju osumnjičenih.

Reportera agencije Beta pretukli su druge večeri demonstracija u Beogradu, 8. jula pripadnici MUP-a, uprkos tome što im je pokazao novinarsku legitimaciju.

Oni su tukli Stevanovića pendrecima čak i onda kada je pao na zemlju, iako im je stavio do znanja da je novinar na zadatku.

Novinar Bete zadobio je povrede i posekotine po glavi i kod oka, a policajci su se vraćali da ga tuku na zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar