Nelegalno rušenje u Savamaloj; Foto:N1

Ni posle pet godina nije rasvetljeno ko je i po čijem nalogu u noći 24. i 25. aprila 2016, u vreme dok je Srpska napredna stranka slavila izbornu pobedu, rušio objekte u beogradskoj četvrti Savamala. U ovom slučaju osuđen je samo tadašnji šef smene u policiji, jer nije reagovao na pozive građana, a i dalje je nepoznato ko su osobe sa fantomkama na glavi koje su bespravno rušile privatne objekte i maltretirale građane. Ne zna se ni ko su “kompletni idioti” iz vrha beogradske vlasti koji su sve to naložili. Od ovog slučaja jedno tužilaštvo je zvanično već diglo ruke, dok ono niže nije odmaklo od NN izvršioca.

Grupa maskiranih osoba u sred noći pre pet godina bagerima je rušila objekte u centru Beograda, koji su “ometali” najvažniji državni projekat – izgradnju Beograda na vodi. Slučajni prolaznici svedočili su da su im nepoznate osobe te noći ograničavale kretanje i oduzimale mobilne telefone. Pojedini su uspeli da pozovu policiju i zatraže pomoć, ali policija, iako je dužna to da učini, na lice mesta nije izašla.

Nakon pritisaka javnosti, predstavnici vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem obećali su da će ovaj slučaj biti istražen do kraja.

Vučić: Rušili ljudi iz vrha beogradske vlasti

„Ako mene pitate, ja stvarno mislim da onaj ko bi to uradio, a da je želeo da uradi bilo ko iz vlasti, da je taj kompletan idiot. Jer to je trebalo da urade u po bela dana“, objasnio je on 10. maja, ubrzo nakon rušenja u Savamali.

Mesec dana kasnije, Vučić je objavio da je vrh prestoničke vlasti odgovoran za rušenje u Hercegovačkoj i da nema informaciju da li je u čitav slučaj umešana i policija.

“Ja želim da vas obavestim da iza onoga što se dogodilo u Savamali nesumnjivo stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu. I oni će snositi krivično-pravnu, prekršajnu i svaku vrstu odgovornosti. Siguran sam da im namera nije bila ni kriminalna, ni loša, ali je urađeno nešto što je veoma loše i što ne sme da se ponovi“, istakao je Vučić.

Pet godina kasnije u ovom slučaju ništa nije rasvetljeno. Osuđen je samo jedan policijac i šef smene Goran Stamenković, i to na pet meseci uslovno, koji je delimično priznao krivicu za nesavestan rad, jer nije reagovao na pozive građana. Niko drugi ni krivično ni prekršajno nije odgovarao.

Vučić: Samo sam pretpostavljao

Iako je prvo rekao da iza rušenja u Savamali “nesumnjivo stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu”, godinu dana kasnije Vučić je za Insajder naveo da je samo “pretpostavljao” ko je odgovoran za rušenje u Hercegovačkoj, te da nije dao nikakvu izjavu tužilaštvu i da je on izjavio samo ono što smatra a ne nešto što zna.

Njegovu izjavu da nesumnjivo zna ko je nelegalno rušio u Savamali nije uzelo u obzir ni jedno tužilaštvo.

U julu 2017. Više javno tužilaštvo praktično je odustalo od ovog slučaja. To tužilaštvo je saopštilo da su spisi predmeta koji se tiču rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici ustupljeni na nadležnost i dalje postupanje Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

U saopštenju je navedeno da je takva odluka doneta posle detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije koju je dostavila policija u vezi sa predistražnim postupkom, te da je utvrđeno da se u konkretnom slučaju eventualno radi o krivičnim delima iz nadležnosti osnovnog tužilaštva.

Sve ovo znači da se više niko ne bavi pojedincima iz vlasti koji su bili umešani u rušenje, koji su ga eventualno podstrekivali i naložili.

Prema našim informacijama, policijac Stamenković je u iskazu Prvom osnovnom tužilaštvu zbog nelegalne gradnje objekta na Zvezdari, rekao da je dobio obećanja nekoliko osoba da će taj objekat biti legalizovan, kada je dogovarao priznanje krivice u slučaju Savamala. Kako smo saznali, taj iskaz je prosleđen Odeljenju za korupciju pri Višem javnom tužilaštvu.

Istraga se ne pomera sa početka

Međutim, u tom tužilaštvu nam je rečeno da je predmet Savamala od 2017. u Prvom osnovnom tužilaštvu, koje sa druge strane, shodno nadležnostima, ima zadatak da otkrije ko je fizički fizički rušio u Savamali, ali ni ono nije odmaklo od početka.

Šta je preduzeto u ovom predmetu, da li policija odgovara na njihove zahteve i da li u ovom slučaju postoji osumnjičeni, pitali smo Prvo tužilaštvo, ali do objave ovog teksta odgovore nismo dobili.

Kako je ranije pisao Krik, ono je u svojim odgovorima međutim prebacivalo odgovornost na policiju, koja im ne dostavlja potrebne informacije.

Utisak je da nema volje da se slučaj Savamala istraži do kraja, kao i da se deo nadležnih organa trudi da istina ne bude otkrivena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare