Foto: Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Kruševcu zatražilo je danas kaznu od četiri i po godine zatvora za Miloša Šaponjića, a po tri i po godine za Marka Živkovića i Danijela Gmijovića, koji su optuženi zbog incidenta ispred MZ Rasadnik novembra 2018. godine, kada su napadnuti Borko Stefanović, i Boban Jovanović iz Kruševca, kao i policajac Dejan Palibrk. 

Sudijsko veće presudu će pročitati u ponedeljak. Punomoćnik oštećenih, Vladimir Todorić kaže da su šokirani predloženim kaznama koje su kako navodi, na zakonskom minimumu ili ispod njega.

„Oni su optuženi za ozbiljna krivična dela za koja su zaprećene kazne od 3 do 12 godina. Prvooptuženi Šaponjić i za krivično delo napad na službeno lice, za šta je zaprećeno od dve do 8 godina. Za nas su predložene kazne neprihvatljive i na neki način je šokantno to što smo čuli“, kaže Todorić.

Todorić navodi i da je Šaponjić bivši pripadnik Žandarmerije, tako da je između ostalog,napao svog bivšeg kolegu,dok su ostala dvojica “kolekcionari presuda”, “da su već dosta odslužili”, a jedan od njih dvojice čeka odsluženje još dve pravosnažne presude.

Foto: Nova.rs

„Ljudi koji su u vreme vanrednog stanja, izašli iz stana i otišli do prodavnice i prekršili meru samoizolacije, čak i bez da su nekoga zarazili su pravosnažno već osuđivani na tri godine“, kaže Todorić.

Borko Stefanović kaže da se posle svega “oseća kao bačena krpa”,kao i da je napad bio “krvav, razbojnički, zločinački napad na političke neistomišljenike“. Navodi i da su se okrivljeni ponašali neprikladno, bahato, da su se smejali i dobacivali.

„Ponavljam da ovo nije bio sukob, ni tuča, već pokušaj ubistva, kako mi smatramo. I tužilac i sudija treba da znaju da ovo sad nije pitanje samo suđenja za ono što je urađeno nama. Ovo je sada pitanje da li postoje obrisi pravde u ovoj zemlji,ili postoji samo golo nasilje“, kaže Stefanović.

U završnici današnjeg suđenja saslušana su još dva svedoka, posetioci tribine, kao i stručni veštak sudske medicine iz Niša, koji je ostao pri ranije prosleđenom nalazu i dopunskom mišljenju.

Postupajući tužilac Srđan Živić izneo je da smatra kako je nedvosmileno dokazana krivica optuženih, da je u tom smislu najznačajnije svedočenje policijaca Dejana Palibroka, koji je na licu mesta prepoznao Gmijovića i Živkovića i sam zadobio lakšu telesnu povredu, kada je sprečio Šaponjića da udari oštećenog Stefanovića koji se nalazio na zemlji.

Naveo je i brojne nedoslednosti i kontradiktornosti u izjavama okrivljenih i na kraju dodao da su listinzi pokazali i jasnu komunikaciju između okrivljenih.

Odbrana je bila mišljenja da tužilaštvo nije dokazalo krivicu, a advokat Jovana Vučković-Pejčić, koja zastupa su trojicu okrivljenih, u završnoj reči istakla je i da ima odstupanja u iskazima više svedoka, te da su svedoci saglasni samo u jednom, da je na licu mesta bilo više ljudi. Napomenula je da su njeni klijenti neaktivni u politici.

„Završili smo danas sa izvođenjem svih dokaza,dali smo završnu reč i čekamo odluku suda“, rekla je nakon pretresa advokat Jovana Vučković-Pejčić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar