Foto:Wikipedia/DennisHH

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu zatražilo je danas na javnoj sednici od suda da predsednika i potpredsednika Udruženja veterana bivše OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja proglasi krivima po svim tačkama optužnice koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva i suda i zastrašivanje svedoka.

„Dokazana je njihova krivica, optuženi nisu iznad zakona, oni su kriminalci… Dokazi su, van svake sumnje, potvrdili njihovu krivicu“, rekla je u završnoj reči tužilac Valerija Bolici.

Prošle sedmice tužilaštvo je u pisanom podnesku predložilo sudu da Gucatija i Haradinaja osudi na jedisntvene kazne od po šest godina zatvora i novčanu kaznu od po 100 evra, povodom optužbi za ometanje postupaka pred tim sudom i zastrašivanje svedoka.

Tužilaštvo je u završnom podnesku sudu ukazalo da je samo zatvorska kazna adekvatna za ponašanje optuženih i da samo ona može spreči činjenje sličnih krivičnih dela.

Pojasnilo je da za Gucatija i Haradijana ne bi bila adekvatna novčana kazna s obizrom das Udruzenje veterana OVK na čijem su čelu ima preko 10.000 članova i da se delimično oslanja na državno finansiranje.

„To implicira da bi optuženi lako mogao da prikupi dovoljno sredstava od pristalica i pojedinaca koji imaju isto mišljenje da plati bilo koju kaznu. Kao takva, novcana kazna bi imala mali efekat odmazde ili odvraćanja“, navelo je tužilaštvo. Zbog toga traži zatvorske kazne za njih, da bi se, kako kaže, na odgovarajući način odrazila težina zločina optuženih i odvratila njih i druge da prkose autoritetu ove institucije.

Tužilaštvo smatra da su činjenice iz optužnice dokazane, te da odbrana nije ni mogla da ih ospori.

„Kriminalno ponašanje optuženih snimljeno je na video snimku, a vrednost ovog dokaza je ubedljiva i nedvosmislena. Dokazi koje su dali svedoci tužilaštva dopunili su dokaznu sliku, samo da bi bila dodatno potkrepljena iskazima svedoka odbrane i – što je najvažnije – iskazima optuženih“, smatra tužilaštvo.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju je privedeno kraju i njima će uskoro biti izrečena prvostepena presuda.

Usmene završne reči predviđene su da traju do 18. marta.

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva i odbrane, sud će im izreći prvostepenu presudu, na koju postoji pravo žalbe.

To će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja 7. oktobra 2021. godine izjasili da nisu krivi za optužbe za koje se terete.

Optuženi su u šest tačaka za četiri krivična dela – protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, za odmazdu i za povredu tajnosti postupka.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

Bonus video: Policija u Zemun polju pokušala da zaustavi BMV, vozač im uzvratio hicima iz pištolja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)