Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Zamenica tužioca Smiljka Stojanović, iz beogradskog Prvog osnovnog javnog tužilaštva, odbacila je krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg upravnika zatvora "Nova Skela" Milana Pavlovića, koji je za vreme svog mandata odbijao da zaposlenima isplaćuje novac za putne troškove, a koje im je potom dodelio Vrhovni-kasacioni sud na teret budžeta republike Srbije i njenih poreskih obveznika. Prijavu je podneo Sindikat pravosuća još pre tri godine, a na odluku tužiteljke da ne goni upravnika zatvora koji je naneo štetu budžetu, uložio je prigovor.

Portal Nova.rs objavio je pre nekoliko meseci da je Sindikat pravosuđa teretio Pavlovića da je svojim nesavesnim postupanjem iz vremena kada je bio upravnik novog zatvora u Padinskoj Skeli olakšao džepove poreskih obveznika Srbije za čak 10 miliona dinara.

Foto: RTS

Taj iznos isplaćen je iz budžeta na ime presude koja je doneta protiv države Srbije, a u korist 90 radnika zatvora koji su tužili Pavlovića jer je uporno odbijao da im isplaćuje novac za putne troškove, iako mu je to bila zakonska obaveza.

Krivična prijva protiv Pavlovića procesuirala se čak tri pune godine, pre nego što je, nakon preditražnih radnji, konačno odbačena. Kako je moguće da zamenica tužioca koja je vodila predistragu nije pronašla elemente krivičnog dela, iako je kao dokaz njegovog nezakonskog postupanja imala presude koje je sud doneo u korist oštećenih zatvorskih službenika, nije najjasnije ni Sindikatu, koji je zbog toga pre dva dana uložio prigovor Višem tužilaštvu.

Pročitajte još:

Tužiteljka Stojanović je obrazloženju svoje odluke o odbacivanju krivične prijave navela da kod Pavlovića nije postojao umišljaj da ošteti svoje zaposlene, već da je došlo do pogreške „u tumačenju zakonskih normi“.

U prigovoru Sindikata se međutim, između ostalog navodi i to da postoje dokazi da je Pavlović izdao naređenje da se u pisarnici ne primaju i ne zavode zahtevi radnika za isplatu putnih troškova, kao i da je tuženi bivši upravik imao više sastanaka sa predstavnicima Sindikata čija su tema bili upravo putni troškovi.

Sindikat prigovorom zahteva od Višeg tužilaštva da kao više istanca postupajućoj zamenici Smiljki Stojanović naloži da pokrene istragu protiv Pavlovića, na osnovu svih dokaza koje su priložili.

Podsetimo, Sindikat je u junu 2017. podneo prijavu Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je posle nekoliko meseci, kada je formirano posebno odeljenje za borbu protiv korupcije, predmet ustupilo na dalje postupanje Višem tužilaštvu.

Međutim, tamo su se oglasili nenadležnim, pa je usledilo međusobno dobacivanje krivičnoim prijavom, da bi na posletku Apelaciono tužilaštvo presudilo da je osnovno to koje treba da ispita odgovornost Pavlovića.

U tom trenutku već je uveliko otkucavao jun mesec 2019., kada je postupajuća zamenica tužioca, nakon nekoliko neuspelih pokušaja da pozove Pavlovića na saslušanje, u pomoć pozvala policiju.

Za operaciju privođenja “običnog” građanina, policiji u najvećem broju slučajeva treba manje od 10 minuta, ali ne i za bivšeg upravnika “Skele”, koji je baš u to vreme osvanuo na novoj funkciji u CZ u Bačvanskoj ulici. Činjenica da policija nije uspela da ga pronađe na adresi stanovanja i uruči poziv za saslušanje, iako je na radnom mestu bio više nego dostupan, nije najbizarniji trenutak ove potrage koji je usledio kada je tužilac obavestio Sindikat da se istraga obustavlja jer je Pavlović – preminuo.

Iako je Sindikat imao informaciju da se zamenik upravnika u tom trenutku nalazi na godišnjem odmoru, stigla je potvrda da Milan Pavlović jeste preminuo, ali ne onaj za kojim se traga, već stanovnik sasvim druge beogradske opštine, a u čiju su kuću su, između ostalog, upali policajci i prestravili njegovu ožalošćenu porodicu. Konačno, pri povratku s odmora, “nestali” upravnik Pavlović je primio poziv, a potom se pojavio na saslušanju – tri godine nakon podnošenja krivične prijave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar