Foto: N1, Ivan Dinić/Nova S, Promo/UNS presscentar

Kuća novinara Milana Jovanovića u Vrčinu, ali i predsednika sindikata "Sloga" zaposlenih u Vojsci Dejana Pavlovića, kao i dečje igralište u Šapcu, potpuno su uništeni u podmetnutim požarima, a u sva tri slučaja su se kao nalogadavci i izvršioci pominjale osobe bliske vladajućoj partiji.

Uprkos javnim optužbama, samo je slučaj paljenja kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića, stigao do suda. Kao nalogodavac optužen je bivši predsednik opštine „Grocka“ i kadar SNS Dragoljub Simonović, a na optuženičkoj klupi su i njegovi saučesnici, odnosno izvršioci Igor Novaković, Aleksandar Marinković i Vladimir Mihajlović.

Suđenje je otpočelo u aprilu prošle godine, a dosad ga je obeležilo više odlaganja, mahom zbog izostanka okrivljenih ili njihovih advokata. Hapšenja su usledila nakon što je pevačica Bojana Cvetković Šijacki priznala da je pomagala u podmetanju požara, pa je sporazumom osuđena na šest meseci kućnog zatvora.

Na Jovanovićevu kuću su u noći 12. decembra 2018. bačeni Molotovljevi kokteli, u trenutku dok su on i njegov supruga spavali. Vatra koja je buknula nakon eksplozija progutala je čitavu kuću, a Jovanović i njegova supruga samo pukom srećom nisu povređeni.On je istog jutra za napad optužio Simonovića, kog je u svojim tekstovima direktno optuživao za brojne malverzacije i pronevere na teritorije opštine Grocka.

Milan Jovanović, Foto: E-Stock_milos_rafailovic

Pre nepunih mesec dana zabeležen je sličan napad kao u Vrčinu, kada je buknula vatra u porodičnoj kući predsednika sindikata „Sloga“ zaposlenih u ministarstvu odbrane i Vojsci Dejana Pavlovića, koji je u njoj živeo kao vojni zakupac. Napad se takođe dogodio u sred noći, a Pavlović je uspeo da probudi lavež psa nekoliko minuta pre nego što je vatra zahvatila čitava objekat.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ naveli su istog dana da smatraju da je požar podmetnut od „sprege aktuelne vlasti i kriminala“.

„Da je požar podmetnut, ukazuju činjenice da je Pavloviću poslednjih dana od nadređenih više puta sugerisano da smanji svoje sindikalne aktivnosti, da ne istupa saopštenjima, intervjuima u javnosti i pisanjem po društvenim mrežama“, navode u saopštenju i dodaju da je, nakon opširnog intervjua u listu „Svedok“, protiv Pavlovića pokrenuta disciplinska prijava.

Podsetili su da je tokom vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona Dejan Pavlović u ime sindikata podneo krivične prijave protiv komandanta poligona „Pasuljanske livade“ potpukovnika Nebojše Lojpura i komandanta 2. Centra za obuku u Valjevu pukovnika Zorana Smiljanića zbog nepreduzimanja mera za čuvanje života i zdravlja zaposlenih u Vojsci Srbije.

Pavlović je već u prvim danima istrage završio na poligrafu, nakon što su se pojavile „indicije“ da je sam podmetnuo požar jer je navodno, jedan komšija tvrdio da ga je video kako se u sred noći šeta oko kuće. Nakon što je prošao poligraf, istraga je nastavljena, ali još uvek nije bilo nikakvih pomaka.

Dejan Pavlović Foto: promo/UNS presscentar

Osobe bliske vlasti optužio je i za treći slučaj podmetnutog požara i gradonačelnik Šapca, koji je na društvenim mrežama objavio da je u noći između 24. i 25. maja vatrena stihija uništila novoizgrađeno dečje igralište u šabačkom naselju Benska bara.

„Noćas su huligani zapalili dečje igralište, koje je tek napravljeno. Mi gradimo, a huligani ruše. Ista ruka koja je palila baklje u vanrednom stanju, u vreme policijskog časa, kukavički je zapalila mesto gde se igraju deca. Nećete nas uplašiti! Odbranićemo našu slobodu!“, napisao je Zelenović. Pokrenuta je istraga, a policija je saopštila da je vatra buknuzla iz plastičnih cevi.

Foto: N1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare