Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Očevici tragedije na Novom Beogradu , gde je u požaru poginulo šest osoba, a još toliko teško povređeno, opisuju stravične prizore, a jedan od njih svedoči kako je gledao ženu buktinju koja je užasno zapomagala. "Plamen joj je bio zahvatio i haljinu i kosu, vatrogasci su joj dovikivali da legne na zemlju, onda je ona čučnula, a oni su je zasuli mlazovima vode i ugasili. Ne znam da li je, na kraju, preživela, priča Uroš P.

Požar se dogodio rano jutros i to najverovatnije na sedmom spratu, a zatim se neverovatnom brzinom proširio na osmi, deveti i deseti sprat. Vatrogasci su dobili poziv u 4.10 i hitno su reagovali, njih 30 je došlo da gasi sa 11 vozila, ali stihija je već opustošila pet stanova i odnela šest života.

Prema rečima Uroša P. vatra je bila ogromna, a na sreću, vatrogasci su se brzo pojavili na licu mesta.

„Kroz sedam, osam minuta su već bili tu i krenili sa gašenjem. Moj stan je takođe oštećen u požaru, odnosno zidovi su pocrneli usled planema. Najbitnije je da sam dobro, stan će se srediti. Još uvek ni mi ne znamo ko je sve poginuo, od četiri nisam uspeo da uđem u stan. Policija radi uviđaj“, dodao je Uroš P. za naš portal.

Kako Nova.RS saznaje, jedna žena je sa teškim opekotinama hospitalizovana, ostali su ipak lakše povređeni, uključujući i jednog vatrogasca koji je iznosio staricu iz plamena iz obližnjeg strana.

Očevidac Uroš.P.
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema nekim saznanjima, stradali su u jednom stanu majka i sin, koji je bio nepokretan. Istražni organi su blokirali ceo kraj, još uvek nije moguće prići ulazu zgrade, međutim komšije pretpostavljaju da je neugašena cigareta jednog starijeg komšije sa sedmog sprata izazvala tragediju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na mestu nesreće pojavio se danas pre podne i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda i podsetio da ne pamti da se ovako tragičan požar dogodio u glavnom gradu.

„Sve je navodno počelo iz jednog stana u kojem živi stariji čovek i sada kada smo uglavnom u stanovima trebalo bi da vodimo računa o električnim uređajima, da ih ne ostavljamo uključene i da budemo oprezniji. Ovo je užasna tragedija. Izjavljujem saučešće porodicama preminulih. Uradićemo sve što možemo da im pomognemo, živote ne možemo da vratimo, a sve drugo može da se popravi“, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Povređena žena na Klinici za opekotine

Jedna žena koja je zadobila teške povrede jutros u požaru, posle dijagnostike u Urgentnom centru, prebačena je na Kliniku za opekotine, plastičnu i konstruktivnu hirurgiju u Zvečanskoj ulici. Pretpostavlja se da je reč o ženi za koju su pojedini očevici požara tvrdili da je gorela. Sem nje, dva pacijenta zbrinuta su na VMA zbog udisanja dima tokom vatrene stihije, dok su preostali povređeni prevezeni u Urgentni centar.