VBA i Novica Antić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Otkazom predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novici Antiću, inače drugom u poslednjih pet godina, vojni vrh je prekršio zakon, jer je Upravni sud presudio u Antićevu korist. Vojnobezbednosno agencija nezakonito špijunira sindikalce, rečeno je na današnjoj konferenciji Vojnog sindikata Srbije.

Predstavnici Vojnog sindikata Srbije održali su danas konferenciju za medije povodom otkaza koji je uručen njihovom predsedniku Novici Antiću. Naime, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, 26. jula na dan kada je Vojni sindikat Srbije objavio otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, doneo akt kojim je ponovo, kao i 2018. godine, dao otkaz predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novici Antiću.

Novica Antić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Upravni sud je u februaru ove godine presudio da je otkaz predsedniku Vojnog sindikata Srbije nezakonit.

Ipak, vrh Vojske Srbije odlučio je da predsedniku jedinog reprezentativnog sindikata u odbrani – Vojnog sindikata Srbije, da otkaz, pozivajući se na odluku iz 2018. godine, kojom je kažnjen oduzimanjem čina i službe u vojsci.

Počitajejoš:

„Više je nego jasno da razlozi za ovakvu odluku leže u ličnom neprijateljstvu i netrpeljivosti pojedinaca iz „vojnog vrha“‘ prema najvećem i jedinom reprezentativnom sindikatu u odbrani. Kada to kažemo prvenstveno mislimo na generale Đuru Jovanića i Milana Mojsilovića. Ovim necivilizacijskim činom čelni ljudi sistema odbrane ne mareći za štetu koju čine ugledu Srbije u javnosti i međunarodnoj zajednici, svojim ličnim primerom, svima su poslali poruku da je njima dopušteno da nekažnjeno na najgrublji način krše Ustav, zakone i propise na kojima počiva vojna organizacija i da će svako ko se usudi da ukaže na loše stanje u Vojsci Srbije, ili ko uzbunjivanjem javnosti ukazuje na ugrožavanje bezbednosti na radu, zloupotrebe i kriminal u sistemu odbrane, proći kao predstavnici Vojnog sindikata Srbije“, navode sindikalci.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Neoprostivi greh Vojnog sindikata Srbije je to što od 2015. godine traži kolektivni ugovor za zaposlene u vojsci i da im se plaća topli obrok i regres, da imaju nove uniforme i obuću, adekvatnu zaštitu i bezbednost na radu i da trade u granicama zakonom propisanog radnog vremena.

„Zamereno nam je što smo pitali kako je moguće da sada direktor VBA, Đuro Jovanić, bude unapređen tri puta za četiri godine, a ukupno pet puta vanredno? Kako je isti taj čovek postao šef službe za koju nije mogao da položi psiho-testove, bez dana radnog staža u toj službi i bez ijednog sertifikata za rad u toj službi? Je li problem to što smo pitali ko je pustio Belivuka i kriminalce u kasarnu i dao mu oružje da treniraju gađanje, ili je možda veći problem što pitamo ko je odgovoran za smrt našeg kolege i člana Dejana Stojkovića na Pešteru 2021? Da li je greh što smo tražili da se pripadnici vojske ne prisiljavaju na vakcinaciju preporučenom Kovid vakcinom u fazi kliničkog ispitivanja i da se poštuje njihov telesni i psihički integritet kako to garantuje Ustav, ili je zapravo veći problem to što smo u naređenju 1 Nečelnika Generalštaba o prisilnoj vakcinaciji prepoznali elemente krivičnog dela i to prijavili nadležnom tužiocu? Više je nego očigledno da je došlo vreme za osvetu i odmazdu protiv onih koji su u ime pripadnika VS sve ovo i mnogo toga drugog pitali“, pita Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Novica Antić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iz Vojnog sindikata Srbiije pitaju i za čije interese rade direktor VBA i načelnik Generalštaba Vojske Srbija, ako im je Vojni sindikat Srbije najveći neprijatelj.

„Odgovorno tvrdimo da za interese Vojske Srbije i države Srbije ne rade! To su više puta pokazali i dokazali svojim postupcima i zloupotrebama u službi. Ovo može da potvrdi svaki pripadnik VBA i Vojske Srbije! Javnosti posebno ukazujemo na to, da je Vojni sindikat Srbije, punopravan član ,,krovne organizacije“ vojnih sindikata i udruženja Evropske unije – EUROMIL, od koje smo u ovom slučaju zatražili zaštitu i hitnu reakciju. Predsednik EUROMIL-a, je pokrenuo postupak zaštite prava predstavnika Vojnog sindikata Srbije, a o ponovnom slučaju odmazde prema predsedniku Vojnog sindikata Srbije, EUROMIL, će obavestiti nadležne institucije EU i zatražiti njihovu hitnu reakciju“, rekli su iz VSS.

Navode i da je Vojni sindikat Srbije punopravan član evropske konfederacije sindikata u javnom sektoru ..EPSU“ i svetske konfederacije sindikata javnih službi ,,PSI“, pa ovi pritisci na Vojni sindikat Srbije, u tom smislu predstavljaju pritiske na evropski i svetski sindikalni pokret, što je nedopustivo za državu koja teži članstvu u EU i koja je član Ujedinjenih nacija i Međunarodne organizacije rada, i koja je u smislu poštovanja ljudskih i radničkih prava i sloboda pod njihovim monitoringom.

Milan Mojsilović Foto:Ministarstvo odbrane

Iz Vojnog sindikata Srbije postavili su pitanja komandantu KoV, general – potpukovniku Milosavu Simoviću, da li je istina, da mu je aktuelni direktor VBA, general – major Đuro Jovanić, obećao da će svojim uticajem kod Predsednika Republike, obezbediti ukaz kojim će mu se služba u Vojsci Srbije, produžiti za još dve godine.

Ipak, to nisu jedina pitanja.

„Pitanja od javnog značaja za direktora VBA general – majora Đuru Jovanića: Koju količinu novca i resursa je Vojnobezbednosna agencija utrošila od 2017. godine do danas na tajno praćenje članova i predstavnika Vojnog sindikata Srbije, kao i na pokušaje prodora u ovu sindikalnu organizaciju?“, „Ko je i sa kojim pravnim osnovom dao nalog za primenu mera tajnog praćenja, snimanja i obrade Vojnog sindikata Srbije, njegovih članova i predstavnika?“, „Koji su rezultati rada VBA po osnovu delovanja prema Vojnom sindikatu Srbije?“, pitali su iz VSS.

Istakli su i da će navedena pitanja biti dostavljena Ministarstvu odbrane u formi zahteva za dostavljanje informacije od javnog značaja.

VIDEO: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“ na aerodromu Batajnica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare