Zvezdan Terzić i Nebojša Čović Foto:Srdjan Stevanovic/Peđa Milosavljević/Starsport

Odlaganje suđenja koje može da traje godinama, iz različitih razloga - kao što su bolesti okrivljenih ili advokata, česta je praksa u Srbiji. Da su nekad okolnosti zbog kojih se ročište odlaže pod lupom sumnje, potvrdio je i najskoriji slučaj kad je direktor Crvene Zvezde Zvezdan Terzić održao konferenciju za novinare, a sutradan se nije pojavio na suđenju, navodno zbog bolesti.

Zvezdan Terzić je optužen za prisvajanje novca od transfera fudbalera. Ipak, on je 1. juna održao konferenciju za medije povodom završetka fudbalske sezone.

Sutradan, kada je trebalo da se održi suđenje, ono je odloženo, jer je Terzić navodno bio bolestan.

Ovaj detalj je izazvao sumnju kod javnosti, jer se suđenje direktoru „Crvene Zvezde“ odlaže gotovo pet godina unazad, a ročište nije održano od 2017. godine.

Terzićev slučaj je pre godinu dana preuzela sudija Ana Đuričković Trifunović zbog čega suđenje kreće trebalo da počne ispočetka.

Terzić je optužen za zloupotrebe u vezi sa prodajom tri igrača dok je bio direktor kluba „OFK Beograd“ i predsednik Fudbalskog saveza Srbije – Vanje Grubača, Srđana Stanića i Branislava Ivanovića. Tužilaštvo tvrdi da je od 1998. do 2006. godine Terzić protivzakonito zadržao 1,1 milion nemačkih maraka, kao i da je omogućio da dve firme iz inostranstva čije vlasništvo nije otkriveno nezakonito zarade 3,3 miliona evra.

Pročitajte još:

Suđenje je počelo u januaru 2011. godine i stoji u mestu, a od aprila 2017. do ove godine nije čak ni zakazivano. Terzić je u međuvremenu postao direktor fudbalskog kluba Crvena zvezda. Učinio je to, kako je sam ispričao, na insistiranje Aleksandra Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade.

On je ranije za beogradske medije ispričao da ga je 2013. godine Vučić pozvao u svoj kabinet i rekao mu da bi voleo da on preuzme Zvezdu „kako bi napravili dugoročnu priču“. Deset meseci kasnije poziv nije više bio u formi pitanja.

„Tada mi je rekao: ‘Terza, ne pitam te da li hoćeš ili nećeš, znam da imaš neke dileme. Prosto, Zvezda te zove, znaš’. Ja sam mu rekao: ‘Znaš kako kažu stari ljudi – kad komandant zove, samo kažeš: Gospodaru, zapovedaj. Nema šta’“, ispričao je Terzić.

Dok se suđenje Terziću godinama odlaže, on je dan pre zakazanog ročišta, na konferenciji za medije pričao o kraju fudbalske sezone, novim nadama i očekivanjima.

S druge strane, da je u svetu sporta uspešno izbegavanje suđenja moguće oslikava i primer Nebojše Čovića.

Čoviću se sudilo, kada je bio na funkciji predsednika Košarkaškog kluba Crvena Zvezda zbog napada na novinara Dejana Anđusa.

On se teretio da je 4. juna 2014. ispred zgrade Kopernikusa u Novom Beogradu, posle emitovanja Anđusove emisije, najpre verbalno, a onda i fizički napao novinara.

Ipak, suđenje se odlagalo do te mere da Čović više od šest puta zaredom nije dolazio na zakazana ročišta, iz različitih razloga. Na kraju, on je 2018. godine prvostepenom presudom oslobođen za napad na novinara Anđusa.

Nedavno, 24. maja došlo je i do rotacija u okviru uprave „Crvene Zvezde“, upravo između ova dva čoveka. Zvezdan Terzić je jednoglasno izabran za predsednika SD Crvena zvezda, a tu funkciju je do sada obavljao Nebojša Čović.

BONUS VIDEO: Terzić: Biće mi čudno kad vidim Srbiju kao protivnika, ali kad počne utakmica radi želja za pobedom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare