Foto: Mohsen Karimi / AFP / Profimedia; MUP Srbije/Rahmat Alizadah / Avalon / SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U napadu na vojnu instalaciju novembra 2018. godine poginulo je najmanje 10 ljudi dok je preko 20 njih ranjeno, kada je cisterna za vodu napunjena eksplozivom detonirana u blizini kompleksa G4S u Kabulu. Za ovaj teroristički napad odgovornost je preuzeo bataljon „Badri 313“ koji se tada, po prvi put, našao u žiži javnosti, a sa kojim se u vezu dovode Abdul Basir Hasani i Mer Hamza, oficir i snajperista, koji su uhapšeni juče u velikoj policijskoj akciji u Subotici.

Talibanski bombaš samoubica detonirao je eksploziv ispred britanske bezbednosne kompanije G4S u istočnom Kabulu kada je bataljon „Badri 313“ po prvi put dobio značajnu ulogu u pobunama talibana.

Pročitajte još:

Foto: Rahmat Alizadah / Avalon / Profimedia

Napadom na dobro zaštićenu lokaciju britanske kompanije u prvom planu se ponovo našla nebezbednost Kabula uprkos naporima SAD i avganistanske vlade da otvore mirovne pregovore sa talibanima.

Bataljon „Badri 313“ u žiži pažnje srpske javnosti našao se nedavno, i to nakon hapšenja migranata kod Subotice.

Dvojica muškaraca uhapšenih na području Radanovačke šume, navodno su članovi elitnog bataljona „Badri 313“, a nelegalni kamp u kom su se skrivali sa ostalim migrantima koristili su kao svoju vojnu bazu. Reč je o Abdulu Basiru Hasaniju zvanom Kapetan, inače oficiru avganistanske vojske i snajperisti Meru Hamzi, komandiru jedinice Bardi 313 jedinice u Avganistanu,

Foto: Printscreen TikTk, privatna arhiva

Elitna talibanska jedinica „Badri 313“ pravljena je sa ciljem preuzimanja vlasti u Avganistanu, a obuku vojnicima ove jedinice navodno je omogućila talibanska mreža Hakani  koja se nalazi pod rukovodstvnom visokopozicioniranog talibana Siradužudina Hakanija, stacioniranog u Pakistanu. Hakani tradicionalno nazivaju svoje elitne snage „Badri armijom“ naglašavajući da su te trupe ideološki blisko povezane sa Al Kaidom.

Za razliku od uobičajene slike talibana koja ih prikazuje kao vojnike više nalik na lokalne pastire i stočare, bez ikakvog vojnog iskustva, pripadnici jedinice „Badri 313“ su, navodno, vešti vojnici s većim borbenim iskustvom koji koriste najmoderniju vojnu tehnologiju.

Foto: Rahmat Alizadah / Avalon / Profimedia

Jedinice nazvane „Armija Badra“ ​​su prve izvele samoubilačke napade i racije na položaje povezane sa Islamskom Republikom Avganistan i njenim saveznicima 2011. godine.

Nakon pada Kabula 2021. godine, talibani su izvestili da bataljon „Badri 313“ obezbeđuje Arg (avganistansku predsedničku palatu) kao i aerodrom u Kabulu i druge važne lokacije.

Foto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Nara / Zuma Press / Profimedia

Još jedna situacija u kojoj se bataljon „Badri 313“, čiji su pripadnici uhapšeni juče u Subotici, našao u fokusu javnosti je nakon talibanske pobede u Avganistanu 2021., kada su islamski džihadisti ismevali američku vojsku zbog čuvene fotografije podizanja američke zastave u Ivo Džimi.

Slične fotografije onima u Ivo Džimi objavljene su tada prikazujući talibanske borce koji nose oružje i opremu koju su za sobom ostavile Sjedinjene Države ili savezničke nacije, uključujući karabine M4 kao i napredne borbene optičke nišane.

Podsetimo, prema prvim informacijama, u migrantskom kampu u Subotici uhapšeni su snajperista Mer Hamza i oficir Avganistanske vojske Abdul Basir Hasani, članovi grupe „Badri 313“ povezane sa Hakani mrežom za kojima je Francuska raspisala međunarodne poternice zbog najtežih krivičnih dela i terorizma.

Foto: MUP

Tokom akcije policijskih snaga u Subotici, pretragom terena pronađena je automatska puška sa dva pripadajuća okvira sa municijom kao i manja količina marihuane.

Pripadnici Radne grupe MUP-a Srbije za sprečavanje iregularnih migracija i krijumčarenja ljudi, upali su juče u prihvatni kamp za migrante u okolini Subotice gde su zatekli 109 migranata od koji je 25 bezbednosno interesantnih lica.

Bonus video: Akcija MUP – hapšenje migranata 29.12.2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar