Hashim Thaci
Hašim Tači Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sudija za prethodni postupak suda u Hagu, Nikolas Giju, odobrio je zahtev Hašima Tačija da ga brani Gregori Kiho (Gregory Kehoe) umesto dosadašnjeg Dejvida Hupera. Ovaj advokat se može pohvaliti oslobađajućom presudom za Antu Gotovinu i za odbacivanje optužnice protiv kenijskog policijskog generala Muhameda Huseina Alija.

Američki tužilac se već nalazi na odobrenoj listi advokata ovog suda.

Obaveštenje sudije i ovog puta registrovala je sekretar suda, irska advokatica dr Fidelma Donlon. Donlon je prethodno – 18. maja primila zahtev od samog Tačija da se imenuje Gregori Kiho (Gregory Kehoe), a to je Tači kratko i obrazložio, da bi dva dana kasnije obavestila i sudiju. Istovremeno je Huper najavio da se povlači.

Prema najnovijoj odluci Nikolasa Gijoa, Donlon sada može da preduzme sve potrebne tehničke procedure kako bi se Kiho odmah i formalno imenovao kao Tačijev savetnik i to u roku od 7 dana od današnje odluke.

Dejvid Huper je 5. novembra bio imenovan za Tačijevog advokata, dok su između 9. decembra i 1. januara, kao savetnici u odbrani još imenovani i Dastid Pallaska, Samuel Blom-Cooper, Pierre-Richard Prosper i Sophie Menegon.

Gregori Kiho je bio preko 20 godina tužilac u američkom pravosuđu, radeći pored SAD, i na svim ostalim kontinentima osim Australije.

Kiho je predvodio odbranu hrvatskog generala Ante Gotovine pred Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu – kada je Gotovina posle 7 godina koliko je proveo u pritvoru Haškog tribunala i prostepene presude na 24 godine zatvora 2011.- samo godinu kasnije drugostepenom presudom oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

Ali Kiho je takođe zastupao i kenijskog policijskog generala, Muhameda Huseina Alija, kojem je iste godine odbačena optužnica međunarodnog krivičnog suda.

Konačno Kiho je takođe predvodio timove advokata ali i istraživača koji su imali savetodavnu ulogu u specijalnom tribunalu za Irak – ad hok sud koji je formiran da procesuira Sadama Huseina.

Do sada je u procesu protiv Tačija i ostalih u Hagu održano pet statusnih konferencija.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prošle godine prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka i od tada su u pritvoru.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat, odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar