Hashim Thaci
Hašim Tači Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Tim odbrane bivšeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija, koji od skorije predvodi Gregori Kiho (Gregory Kehoe), sada je upotpunjen još jednim advokatom koji je, kao i Kiho, takođe branio hrvatskog generala Ante Gotovinu pred Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu.

Sudija za prethodni postupak u Hagu, Nikolas Giju, nedavno je odobrio zahtev Hašima Tačija da ga brani Gregori Kiho (Gregory Kehoe) umesto dosadašnjeg Dejvida Hupera, koji je još 5. novembra bio imenovan za Tačijevog advokata.

Sada je po zahtevu novog predvodnika Tačijeve odbrane, u tim uključen i Luka Mišetić, piše Kossev.

Ovo je potvrđeno dokumentom koji je sekretar Specijalnog suda u Hagu dostavio sudiji za prethodni postupak.

Kako se navodi u dokumentu, Kiho se obratio Kancelariji za odbranu 25. maja sa zahtevom da Mišetić postane deo tima Tačijeve odbrane.

Poručuju da je Kiho pružio svu neophodnu dokumentaciju u skladu sa Direktivama o braniocima, te da je Mišetić ubačen na spisak branilaca pred ovim sudom.

„Shodno tome, sekretar je 26. maja 2021 odobrio da Mišetić bude branilac g. Tačija u skladu sa odeljkom 18 Direktive o braniocu“, navodi se dalje u dokumentu objavljenom na sajtu Specijalizovanih veća za Kosovo.

Dva aneksa u vezi sa imenovanje Mišetića u Tačijevom timu odbrane nisu objavljena jer sadrže poverljive informacije, saopšteno je.

Mišetić, advokat hrvatskog porekla koji je rođen u Čikagu, i prethodno je sarađivao sa Kihom, u slučaju hrvatskog generala Ante Gotovine pred Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu.

Tada je upravo Kiho predvodio tim odbrane kada je Gotovina posle 7 godina koliko je proveo u pritvoru Haškog tribunala, i prvostepene presude na 24 godine zatvora 2011. – samo godinu kasnije drugostepenom presudom oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

Mišetić je i prethodno radio na predmetima pred ovim sudom.

1999. zastupao je komandanta specijalne jedinice vojne policije HVO, hrvata iz BiH, Antu Furundžiju, koji je osuđen na 10 godina zatvora. Kako piše hrvatski Večernji list, Mišetić je tada bio najmlađi advokat u istoriji koji je zastupao nekoga pred bilo kojim međunarodnim kaznenim sudom.

Mišetić je član Advokatske komore Čikaga, Advokatske komore MKSJ-a i Advokatske komore države Illinois.

Do sada je u procesu protiv Tačija i ostalih u Hagu održano pet statusnih konferencija.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prošle godine prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka i od tada su u pritvoru.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat, odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar