Amber Hagerman Foto: Privatna arhiva

Srbija je dobila svoj "Amber alert", pod nazivom "Pronađi me", kako bi se povećala šansa da budu pronađena nestala deca i kako bi potraga bila brza, uspešnija i u njoj učestvovalo što više ljudi. "Amber alert" je dobio ime po devojčici Amber, koju je sistem na neki način izdao, ali čija smrt je promenila sve.

Uobičajena policijska praksa u svetu je bila da potraga za nestalim osobama, pa i decom, počinje posle 24 ili 48 časova, da bi se dala šansa onima koji su pobegli od kuće u afektu, ili otišli kod momka ili devojke da se vrate. Na taj način policija je štedela resurse, ali jedan tragičan događaj iz 1998. godine promenio je sve procedure i svet je dobio sistem „Amber alert“ koji umnogome povećava šanse za pronalazak nestale dece.

Pročitajte još:

Sistem „Amber alert“ dobio je ime po devojčici Amber Hagerman, koja je sa roditeljima i mlađim bratom živela u Arlingtonu, u Teksasu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Amber je bila devojčica koja je živela tipični američki život, vozila bicikl, bila u izviđačima i ni po čemu se nije razlikovala od vršnjakinja. Sve se to promenilo 13. januara 1996. godine, Njen mlađi brat i ona odvezli su se biciklima do parkinga napuštene prodavnice, jer je tamo bila postavljena rampa za bicikle, pa su se sva deca tu okupljala. Brat je otišao, devojčica je ostala, što je bila fatalna greška.

Foto: MIKE THEILER / AFP / Profimedia

Njenu otmicu video je jedan stariji stanovnik Arlingtona, koji je kasnije svedočio da je primetio tambi pik-ap, crne ili teget boje kako staje i kako vozač grabi dete. Devojčica je vrištala i otimala se, ali je vozač pik-apa bio prejak za dete koje nije uspelo da se spasi.

Svedok je pozvao policiju i prijavio slučaj. Patrola je brzo došla i zabeležila šturi opis koji je dao svedok, da je otmičar belac ili hispanoamerikanac, star između 25 i 40 godina, prosečne visine, prosečne građe. Opis koji nije mogao mnogo da pomogne policiji.

Iako je svedok bio star, a opis bio uopšten, počela je obimna potraga, a pošto je u pitanju bila otmica, uključili su se i agenti FBI. U potrazi je učestvovalo čak 60 policajaca. Nažalost, sve je bilo uzalud.

Foto: Shutterstock

Prolaznik koji je šetao psa pronašao je telo devojčice Amber pet dana kasnije, bačeno u jedan potok. Mesto gde je pronađeno telo bilo je udaljeno manje od 10 kilometara od parkinga gde se dogodila otmica.

Autopsijom je rekonstruisana agonija kroz koju je dete prošlo. Zločinac ju je držao živu dva dana, bila je pretučena i silovana, a ona joj je prerezao vrat. Telo je pronađeno bez odeće, osim jedne čarape.

Njen ubica nikada nije priveden pravdi.

Spašeni životi

Američka javnost je bila toliko šokirana da su rešili nešto da preduzmu i da se naprave sistem koji će povećati šanse za preživljavanje dece koja su žrtva kriminalnih otmica. I napravljen je sistem „Amber alert“ koji nosi ime u čast ubijene devojčice iz Arlingtona, a zahvaljujući kome su spašeni nebrojeni životi.

Amber Alert, Srbija
Foto: Promo

A zašto je „Amber alert“, odnosno u Srbiji sistem „Pronađi me“ važan i zašto je vreme presudni činilac, odgovara za Nova.rs Olgica Cekić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

„Odluku o pokretanju sistema u našoj zemlji će donositi policija. Javnost će u najkraćem mogućem roku od prijave nestanka, kada su za to ispunjeni odgovarajući kriterijumi koji ukazuju da je detetov život neposredno ugrožen, biti alarmirana putem medija ali i porukama na mobilne telefone. S obzirom da je dokazano da je prvih 48 sati od nestanka ključno u pronalaženju deteta, mediji će biti u obavezi da u tom roku, počev od prijema informacije o nestanku, obaveštavaju“, objašnjava Cekić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Dodaje da su prva dva dana ključna.

„Prvih 48 sati je ključno za pronalaženje deteta, iz tog razloga trajanje ovakvog informisanja javnosti je ograničeno na taj period. Suština je u tome da trajanje sistema po pravilu ne sme da bude predugačko, kako bi se održao efekat senzibilisanja javnosti. U zemljama u kojima je implementiran, u većini slučajeva „Amber Alert“ sistem traje 24h, međutim u Francuskoj traje 4h, a u Grčkoj 48h“, navodi naša sagovornica.

Prema istraživanjima, u najvećem broju slučajeva zločin se dogodi u prva četiri sata od otmice, zato je vreme ključno, a sistem za upozoravanje „Amber alert“ povećava šanse za preživljavanje deteta u više od 90 odsto procenata.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za pedofiliju u okviru akcije „Armagedon“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar