Veselin Milić Foto: A.K./ATAImages

Prijava protiv načelnika Policijske uprave za grad Beograd Veselina Milića zbog sumnje da je počinio krivično delo nesavestan rad u službi kada je na konferenciji pokazao spisak dece koje je hteo da ubije maloletni K.K. u školi "Vladislav Ribnikar", premeštena je iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva i dodeljena Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu. Ipak, VJT je predmet ponovo vratio Prvom jer smatra da je u postupanju Milića učinjeno krivično delo iz domena osnovnog tužilaštva. I dok se tužilaštva "dobacuju" krivičnom prijavom koja se odnosi na grubo kršenje prava maloletnih lica, advokat Božo Prelević čisto sumnja da će bilo šta dovesti do toga da se pomenuti slučaj pomeri sa mrtve tačke.

Zbog objavljivanja spiska dece 3. maja prošle godine, nakon masakra u „Ribnikaru“, niko dosad nije odgovarao. Zasad nije poznato ni da li je gotovo izveštaj Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a poslednji put kada se o tome govorilo u medijima, bilo je marta ove godine.

Poverenik se tada oglasio kako bi odbacio medijske navode da je utvrđeno da Milić nije prekršio zakon, rekavši da je inspekcijski nadzor u slučaju načelnika Policijske uprave Beograd Veselina Milića još uvek u toku i da nije okončan. To znači da godinu i po dana od tragedije još uvek nemamo izveštaj, te se postavlja pitanje šta koči slučaj.

Veselin Milić Foto:Milos Tesic/ATAImages

I dok je kod Poverenika „tajac“, tako je i kada je reč o tužilaštvima.

Naime, kako je N1 otkrio, odlukom Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu u postupku rešavanja sukoba nadležnosti između Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije i Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, istraga protiv Veselina Milića završila je u VJT u Beogradu.

„28. maja. Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu donelo rešenje kojim je odučeno da je za postupanje po podnetoj krivičnoj prijavi advokata S.R. podnetoj protiv V.M, načelnika Policijske uprave za grad Beograd, zbog krivičnog dela Nesavestan rad u službi nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije“, otkrio je N1.

Pročitajte još:

Ipak, ubrzo je došlo do obrta.

„Nakon izvršenih provera Više javno tužilaštvo u Beogradu vratilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu na dalje postupanje krivičnu prijavu punomoćnika oštećenih advokata Stefana Radivojevića podnetu protiv načelnika Policijske uprave za grad Beograd Veselina Milića i drugih zbog krivičnog dela Nesavesan rad u službi iz člana 361. Krivičnog zakonika.

Postupajući po nalogu Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu, nakon izvršenih provera zaključeno je da nema mesta pokretanju i vođenju krivičnog postupka iz nadležnosti Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, s obzirom da nisu ostvarena sva bitna obeležja prijavljenog krivičnog dela niti bilo kog drugog krivičnog dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Imajući u vidu da se u radnjama prijavljenih eventulano stiču elementi krivičnog dela Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 145. Krivičnog zakonika koje je iz nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva, spisi predmeta su vraćeni Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu na dalje postupanje i odluku“, saopštilo je Više tužilaštvo.

Advokat Božo Prelević ističe za Nova.rs da čisto sumnja da će bilo koje tužilaštvo išta uraditi po pitanju ovog slučaja.

„Ne očekujem da će se bilo šta promeniti i da će doći do nekog pomaka. Mi imamo mnogo većih problema nego što je Veselin Milić, a to je što je istina postala žrtva. Mi smo svi videli da je Milić pokazao spisak, to je nesporno i to je istina, ali je ta istina negde zabetonirana. Nije ovde problem samo Veselin Milić, ovde je problem što vlast ni u ovakvim, očiglednim stvarima, neće da popusti. Oni plasiraju svoje viđenje stvarnosti, koje nema veze sa istinom, a sve što im ne odgovara, jednostavno „ne vide“ ono što im ne odgovara“, objašnjava advokat Prelević za Nova.rs.

Po njegovom mišljenju, vlast neće učiniti ni najmanji ustupak, čak ni u slučaju Veselina Milića, upravo zbog mnogo ozbiljnijih i krupnijih pitanja.

Prijava se odnosi na događaje sa konferencije za medije, održanoj 3. maja prošle godine, posle masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Tada je načelnik Policijske uprave za grad Beograd, Veselin Milić, pokazao spisak dece koju je napadač K. K. nameravao da ubije. Spisak je snimljen kamerama u direktnom prenosu.

Istraga traje 17 meseci

Istraga o tom slučaju traje duže od 17 meseci, bez rezultata, jer, navodno, policija, tačnije Sektor unutrašnje kontrole, ignoriše zahteve tužilaštva o prikupljanju potrebnih obaveštenja i tako slučaj „tapka u mestu“.

Nova.rs je marta ove godine poslala Direkciji policije Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja sa pitanjem da li je Direkcija policije podnela disciplinsku prijavu protiv Veselina Milića, zbog pokazivanja spiska dece 3. maja prošle godine, koja su po Milićevim navodima, trebala biti lišena života od strane od strane K.K. (14) koji je izvršio masakr u školi „Vladislav Ribnikar“.

U odgovoru koji smo dobili od Direkcije policije doslovno piše: „Obaveštavamo vas da Direkcija policije ne raspolaže dokumentom u kome je tražena informacija“.

Podsetimo, protiv Veselina Milića krivičnu prijavu podneli su roditelji dece koja se nalaze na spisku koji je načelnik policije pokazao.

BONUS VIDEO: Slučaj Ribnikar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare