Nenad Stefanović
Nenad Stefanović Foto: Goran Srdanov

Nenad Stefanović, novi tužilac Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu, ujedno najbitnijeg tužilaštva u zemlji, gotovo da nije ni stupio na funkciju, a već je svojim podređenima izdao nove naredbe. Kako saznajemo, naređenja se neće odnositi samo na zaposlene, kojima je striktno rečeno da sa Stefanovićem komuniciraju preko njegovog prvog zamenika, već i na pripadnike policije, vojske i Bezbednosno-informativne agencije (BIA), koji će prilikom svakog ulaska u zgradu tužilaštva morati da "mašu" službenim značkama kako bi se znalo ko su.

Nekadašnji zamenik Višeg javnog tužilaštva od nedavno je prvi čovek VJT u Beogradu, a kako saznajemo, na kolegijumu je izneo niz novih „pravila“.

Pročitajte još:

Stefanović je karijeru zamenika tužioca započeo u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, gde je, između ostalih, zastupao optužnicu protiv Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg prvog svedoka saradnika u postupcima protiv „zemunskog klana“. Iz Trećeg tužilaštva je ubrzo prešao u VJT, u kome je trenutno šef.

Stefanović je na samom početku novog mandata doneo nekoliko odluka koje su iznenadile njegove kolege u pravosuđu. Sem što je zamenike i zaposlene porazmeštao po kabinetima kako je on hteo, zatražio je i da se komunikacija sa njim odvija preko njegovog prvog zamenika – posredna, ali i krajnje nesvakidašnja.

Osim razmeštaja i komunikacije, novine će se odnositi i na one koji nisu zaposleni u zgradi tužilaštva. Tako je u Palati pravde, krajem januara, osvanula naredba upućena službenim licima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Vojske Srbije (VS) o ponašanju prilikom ulaska u pomenute prostorije.

Foto:Privatna arhiva

„Naređujem da ovlašćena lica vidljivo istaknu službene značke radi njihove identifikacije i distinkcije u odnosu na lica koja u drugim svojstvima pristupaju u prostorije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a radi dalje profesionalizacije rada i unapređenja saradnje VJT sa MUP, BIA i VS, kao i bezbednosti zaposlednih u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu“, navodi se u naredbi.

Postavlje se pitanje da li tužilaštvo može da naloži upotrebu legitimacije drugim organima sa policijskim ovlašćenjima, s obzirom da se način upotrebe legitimacija određuje propisima koji se odnose na taj organ.

Sa druge strane, potezi Stefanovića, neposredno pre stupanja na funkciju šefa najbitnijeg tužilaštva u zemlji, nisu bili ništa manje iznenađujući. Kako je naš portal ranije pisao, Stefanović je, dok je obavljao funkciju zamenika, odbio da novembra 2021. izađe na uviđaj nakon eksplozije u fabrici raketa „Edepro“ u Leštanima. Iako je u tom trenutku bilo poznato da su u nesreći stradale dve osobe, što bi trebalo da je u nadležnosti VJT, umesto Stefanovića koji je tog dana bio dežuran, uviđaj je obavila zamenica tužioca iz Drugog osnovnog tužilaštva Mira Vukojević.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zbog ovakvog nepostupanja nadležnog tužioca, prema saznanjima našeg portala, uviđaj je rađen ponovo i to dva dana nakon eksplozije.

Inače, Stefanović je jedan od najistaknutijih zaštitnika vladajućeg režima u domaćem pravosuđu. Slovi za osobu koja je bliska vlasti. Tu činjenicu možda najbolje ilustruje odnos prema promena Ustavu Srbije u pogledu vlasti.

I dok je Udruženje sudija i tužilaca (UTS), na čijem je čelu Stefanović, proteklih meseci otvoreno kritikovala pomenute promene Ustava, ubrzo nakon što je izabran za Višeg javnog tužioca promenio je mišljenje.

Stefanović je, sa te pozicije, pozvao građane da u što većem broju izađu i podrže akt o promeni Ustava, jer, kako je naveo, odgovor „da“ znači odlučujući korak u pravcu jačanja nezavisnog pravosuđa i vladavine prava.

BONUS video: Marinika Tepić o susretu sa Zagorkom Dolovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare