Vladika Nikanor, Vladika Mitrofan Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sveštenici eparhije banatske, iz Vršca, pobunili se se protiv, kako kažu, samovolje episkopa banatskog Nikanora koji već duže vreme vrši teror nad sveštenstvom. Izveštaj o njegovoj samovolji poslali su pre mesec dana čak i Sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC), jer više ne žele da trpe mobing, pretnje nasiljem i ucene od strane episkopa Nikanora.

Sveštenici su održali su protest u ponedeljak ispred Vladičanskog dvora u Vršcu, koji je ujedno i sedište episkopa banatskog Nikanora. Prema saznanjima Nova.rs, protiv samovolje Nikanora javno je ustalo osam sveštenika, a ima ih i više, samo što se plaše posledica.

Sveštenici zahtevaju da se zaustavi samovolja episkopa i da konačno neko stane na put takvom ponašanju. U ponedeljak su na skupu sveštenici zatražili pomoć i spas od Nikanora.

Vladika Nikanor Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Samovolja se sprovodi, on tumači kanone kako hoće, tumači Ustav Srpske pravoslavne crkve kako hoće. Vrši mobing, terorisanje, raznim ucenama, raznim pogrdnim rečima, raznim galamama na svetim liturgijama. Pretvara liturgije za nas sveštenike u pakao. Ako na nas episkop viče razrogačenih očiju, lupa staklo, baca jevanđelje na pod, razbija časni i sveti krst, pa kako bi se čovek osećao da je na našem mestu?“, rekao je ispred Vladičanskog dvora sekretar Eparhije banatske i episkopa banatskog Nikanora, arhijerejski namesnik Radomir Sandić.

Istakao je da tu dužnost obavlja godinu dana i da je za to vreme u kancelariji episkopa doživeo razne situacije.

„Ja sam se u kancelariji episkopa nagledao i naslušao svega i svačega. Nagledao sam se sveštenika uplašenih i uznemirenih, ljutih, koji plaču, zatim njihovih supruga i dece, pošto episkop vrši samovolju i premešta ih iz jednog mesta u drugo. Oduzima pravo na platu, šalje prevremeno u penziju, radi šta hoće i kako hoće. Na sve to sveštenici su ćutali. Bilo je i onih koji su ustali da se suprotstave, oni su odmah bivali kažnjavali crkvenim kaznama kakve ne priliče i kakve episkop ne može da izriče. Izriče zabrane služenja preko mesec dana“, rekao je on.

Uvrede su, po rečima sveštenika, sastavni deo rečnika episkopa.

„Pre neki dan episkop je rekao da su sveštenici najgori ljudi i najveći ološ. To su reči episkopa šta misli o nama.. Njegovo ponašanje poznato je široj javnosti. Možemo mi imati političko mišljenje i ovakvo i onakvo, ali pretiti smrću nekome, to je već strašno, pogotovo kad izlazi iz usta jednog episkopa Srpske pravoslavne crkve. Te reči nije doživela samo jedna osoba koja je na političkoj sceni Srbije, te reči, pretnje smrću, ubijanjem i nasiljem doživeli smo i doživljamo mi sveštenici, od našeg episkopa. To je naša tužna istina“, rekao je on.

Okupljeni su tražili da ih SPC zaštiti od „samovolje“ episkopa.

„Ustali smo da dignemo svoj glas. Ja sam detaljni izveštaj podneo Svetom arhijerskom sinodu i njegovoj svetosti lično, pre mesec dana i od tada se nalazim na bolovanju. Sve je to uticalo na mene da mi se pogorša zdravstveno stanje jer sam dijabetičar“, rekao je on i dodao da se sve ovo odrazilo i na zdravstveno stanje drugih sveštenika.

„Ne ustajemo protiv crkve i patrijarha, mi ustajemo protiv jednog čoveka, tiranina“, rekao je sveštenik.

Istakao je da je na svojoj koži doživeo kako izgleda samovolja.

„Tražio sam od episkopa da se urazumi prema nama, dobio sam razrešenje od svih mojih funkcija i sa troje maloletne dece i suprugom isteruje me iz crkvenog stana jer sam se odvažio da mu kažem istinu u lice“, rekao je on.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Arhijerejski namesnik Radomir za Nova.rs potvrđuje da stoji iza svega izrečenog ispred Vladičanskog dvora i najavljuje protest u slučaju da se nešto ne promeni.

„Episkor Nikanor nije adresa za razgovor. Pokušavali smo, razgovorao sam dva i po sata sa njim i ništa se nije promenilo“, kaže on i dodaje da nisu protiv patrijarha, Srpske pravoslavne crkve, već samo žele da prekinu samovolju jednog čoveka.

Uvrede na račun LBGT populacije

Episkop Nikanor odranije je poznat široj javnosti, mahom zbog skandaloznih izjava, kao i postupaka. Tako je prošle godine na jednoj besedi sramno uvredio LGBT populaciju, ali i premijerku Anu Brnabić.

„Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem? Onu koja je dozvolila da brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vere, niti našeg porekla, već neprijatelj i ona danas da nam propoveda da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem! Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam“, rekao je ovaj episkop tada.

Vladičanski dvor, Vršac Foto:Shutterstock

Sa druge strane, o njegovoj samovolji se godinama unazad priča unutar sveštenstva. Prošle godine se u fokusu javnosti našao nakon što je proterao seoskog sveštenika Aleksandra Bastu „bez ikakvog valjanog razloga“ iz Čente. Meštani su se zbog toga oštro pobunili.

Osuđen za zlostavljanje

Ipak, za njegovo bahato ponašanje prema sveštenicima čulo se još pre nekoliko godina. Tako je 2016. Viši sud u Pančevu doneo je prvu presudu za mobing u SPC, u slučaju zlostavljanja nekadašnjeg omoljičkog sveštenika Tomislava Živkovića od vladike banatskog Nikanora.

Omoljički sveštenik je odlukom episkopa Nikanora razrešen čina protojereja i protonamesnika i raspoređen na najniži čin jereja. Oduzeta mu je parohija, a bilo je pokušaja i da s porodicom bude izbačen iz službenog crkvenog stana u Omoljici. Živković je tada o zlostavljanju na radu obavestio i patrijarha Irineja i Sinod SPC.

Portal Nova.rs uputio je pitanja Eparhiji banatskoj, kako bismo dobili odgovor na optužbe koje je iznelo sveštenstvo iz Vršca, ali do objavljivanja teksta nismo dobili povratne informacije.

VIDEO: Milan St. Protić: SPC zabrazdila pogrešnim putem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare