Foto: EPA/Michael Kooren / REUTERS POOL

 Svedok odbrane Obrad Stevanović izjavio je danas, na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, da su, u zimu 1993, srpski policajci, kojim je on komandovao, u istočnoj Bosni sproveli operaciju protiv Armije BiH u cilju zaštite državne granice i naselja u Srbiji.

Prema optužnici protiv tadašnjeg načelnika Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Stanišića (70) i glavnog Službinog operativca Simatovića (70), „crvene beretke“ SDB Srbije su – tokom te združene akcije sa Posebnim jedinicama policije (PJP) MUP Srbije, Vojskom Jugoslavije i Vojskom Republike Srpske – ne samo potisnule ABiH“ od granice, nego su i prognale svo muslimansko stanovništvo iz „klina“ oko Skelana koji zadire u teritoriju Srbije.

Penzionisani policijski general Stevanović, tada je bio komandant PJP iz sastava Resora javne bezbednosti MUP Srbije i komandovao je Štabom snaga MUP u Bajinoj Bašti.

U današnjem iskazu, Stevanović nije pomenuo da li su u operaciji u BiH – koja, po njemu, nije imala „agresivni“ karakter – tada učestvovale „crvene beretke“.

Izjavio je, međutim, da je Simatović – koga tužioci nazivaju glavnim komandantom „crvenih beretki“ tokom celog rata – u kritično vreme bio u Bajinoj Bašti u „obaveštajnoj“ ulozi i da je važne informacije dostavljao Štabu MUP Srbije.

Po svedoku, Simatović mu je, pre operacije u BiH, pomogao da organizuje dodatnu obuku za pripadnike PJP na Tari tako što je preko Vasilija Mijovića obezbedio instruktore „s ratnim iskustvom“.

Stevanović je potvrdio da je tada znao da je Mijović već bio ratovao u BiH, „verovatno i u Hrvatskoj“.

Tužioci tvrde da je Mijović bio jedan od komandanata „crvenih beretki“ SDB Srbije, koje su u BiH i Hrvatskoj počinile zločine nad nesrbima. U filmu sa proslave godišnjice Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije u Kuli, Mijović je, s proleća 1997. bio predstavljen tadašnjem predsedniku Srbij Slobodanu Miloševiću kao jedan od „veterana“ te jedinice.

Stevanović je posvedočio da je Štab MUP u Bajinoj Bašti formiran nakon što se ofanziva ABiH, 16. januara 1993, prelila preko granice na taj grad, čiji su centar pogodile granate sa druge strane Drine.

„Više ljudi je poginulo na mostu Bajina Bašta-Skelani, ranjeno je više od 10, a hiljadu je prebeglo…Oružane snage BiH napale su direktno teritoriju Srbije“, rekao je svedok.

Izjavio je da je ofanziva snaga Nasera Orića iz pravca Srebrenice ka Skelanima, u „džepu“ teritorije BiH unutar granica Srbije, ugrozila ne samo Bajinu Baštu, nego i put uz Drinu od vitalne važnosti.

Da bi se sprečilo dalje ugrožavanje grada i puta, Štab MUP zaključio je, u februaru 1993, da je neophodno „zagranično“ delovanje dela PJP preko Drine, u saradnji sa specijalnim brigadama Vojske Jugoslavije, koje su već bile na teritoriji BiH, kazao je svedok.

Taj plan, na Stevanovićev predlog, odobrio je, kako je rekao, tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Radovan Stojičić-Badža.

Stanišić i Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Muslimana i Hrvata, 1991-95.

General Stevanović svedočenje će nastaviti sutra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare