Protest advokata ispred Advokatske komore Srbije, AKS, advokati, zatvorena ulica, Dečanska
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Beogradski advokati koji su obustavili rad 24. decembra i time doveli do masovnog odlaganja suđenja nastavljaju sa protestom nezadovoljni izmenama Zakona o parničnom postupku, pravnog stava VKS u vezi sa troškovima obrade kredita banaka i poreske obaveze advokata. Advokat Luka Jovanović kaže za naš portal da su se juče i zaječarski advokati, inspirisani događajima sa kraja godine u Beogradu, doneli odluku o proglašenju obustave rada.

Članovi Advokatske komore Beograd (AKB) stupili su u štrajk 24. decembra, nakon odluke AKB o obustavi rada 21. decembra dok se, kako su tada rekli, iz javne rasprave ne povuče Nacrt izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, ne otkloni dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa bankarskim sporovima i izmeni poreski tretman advokata.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ta odluka u praksi je značila da advokati sa teritorije Beograda ne postupaju u sudskim postupcima na teritoriji cele Srbije i to se odnosi na sve postupke uključujući i takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i po privremenim merama.

Štrajk pravnika doveo je do masovnih odlaganja suđenja u svim beogradskim sudovima i pred drugim organima, ali i u drugim gradovima u postupcima u kojima su bili angažovani advokati iz Beograda.

U međuvremenu, 31. decembra, Viši sud u Beogradu doneo je privremenu meru kojom je suspendovao odluku skupštine Advokatske komore Beograd o obustavi rada beogradskih advokata. Praktično, to je značilo da beogradski advokati mogu da rade i postupaju u predmetima.

Međutim, i pored toga, advokati najavljuju nastavak obustave rada, do ispunjenja zahteva.

Advokat Luka Jovanović kaže za naš portal da su juče i zaječarski advokati, inspirisani događanjima sa kraja godine u Beogradu, doneli odluku o proglašenju obustave rada. Dodaje i da su advokati nezadovoljni privremenom merom Višeg suda u Beogradu od 31. decembra kojoj je do daljnjeg suspendovana odluka Skupštine AKB o obustavi rada beogradskih advokata.

Luka Jovanović Foto:Screenshot/advjovanovic.com

„Sporna je nadležnost Višeg suda za donošenje ove mere, jer se o odluci Skupštine AKB ne može raspravljati kao da je reč o radnom sporu. Pored toga, danas je bilo nekoliko suđenja u Beogradu, na kojima su sudovi odlagali ročišta zbog obustave rada. Naime, u zapisnicima tih ročišta stoji da sudove Advokatska komora Beograda nije obavestila o prekidu obustave rada ili o suspenziji odluke o obustavi“, navodi Jovanović.

Kaže i da je osnovna stvar u tome da se radi o jednoj pojmovnoj grešci.

„Sud se u privremenoj meri od 31. decembra pozvao na Zakon o štrajku, i zasnovao je svoju nadležnost da su advokati u štrajku. To je samo po sebi nelogično jer advokati nisu u radnom odnosu, da bi bili u štrajku, već je to samostalna profesija. Ako pristanemo na to da advokati imaju šefa, onda samostalna advokatura ne postoji“, objašnjava advokat Jovanović.

Advokatska komora Beograda, kaže, nije se oglasila od 31. decembra.

„Postojale su pojedine izjave predsednika AKB Momčila Bulatovića, koje su njegovi lični stavovi, ali one ne mogu predstavljati stav Upravnog odbora Advokatske komore Beograda kao takve“, zaključuje Jovanović.

BONUS VIDEO: Protest advokata u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram