Foto: privatna arhiva

Suđenje Milošu Srebriću (38), optuženom za ubistvo Kristine Kaplanović (20) iz Nove Varoši, koja je u maju 2017. upucana tokom pljačke "NIS" pumpe u Velikom Mokrom Lugu, trebalo bi da bude nastavljeno danas u Višem sudu u Beogradu saslušanjem veštaka i svedoka Bosiljke M., koji se nisu pojavili na prethodnom ročištu. Ovaj slučaj od samog početka izaziva veliku pažnju i buru u javnosti, što zbog brojnih nelogičnosti koji ga prate, tako i zbog novih saznanja koja se pojave s vremena na vreme i bace potpuno novo svetlo na ceo zločin.

Tako je krajem novembra prošle godine Više javno tužilaštvo u Beogradu, od najpre jednog optuženog kome se trenutno sudi za ubistvo Kaplanovićeve, istragu proširilo na još jednu osobu, odnosno Stefana Rokvića, sina biznismena Danijela Rokvića, koji je oženjen sa pevačicom Dijanom Janković.

Rokvić je tada priveden na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu zbog sumnje da je pomogao optuženom Srebriću nakon ubistva radnice pumpe. Međutim, on je nakon saslušanja u tužilaštvu pušten na slobodu, iako je istraga protiv njega još uvek u toku. Potez pravosudnih ornana bio je utoliko čudniji jer tužilaštvo, nakon hapšenja Rokvića, nije tražilo od suda da obustavi postupak protiv Srebrića i predmet, zbog novih okolnosti vrati u istražnu fazu.

Sečeni snimci kamera

Samo nekoliko meseci nakon ovog preokreta, dogodio se još jedan sredinom januara ove godine. Naime, na glavnom pretresu pregledani su snimci nadzornih kamera na pumpi u vreme zločina. Osim što pojedini delovi video-zapisa ne postoje, ostatak je oštećen, odnosno sečen. Pa tako, najbitnijih pet minuta i 10 sekundi, tokom kojih se ubistvo desilo i koji bi mogli da rasvetle ceo slučaj – ne postoje.

Pomenuti video-snimci sa sigurnosnih kamera koje su sudu dostavili MUP i NIS samo su dodatno otežali ovaj postupak. Takođe, od 12 kamera sa pumpe, snimci postoje tek od broja 4. Kamere broj 1, 2 i 3 nigde nema, odnosno ne postoje. Ipak, još interesantnije je i to što na upotrebljivim snimcima, koji gledaju na mesto na kojem se desilo ubistvo, fale pojedini delovi u vremenu između 22.24 i 22.36 sati.

Nepoznati mladić sa snimka

Na spornim snimcima kamera koji su pregledali tokom ovog postupka, pojavljuje se i misteriozni mladić koji je na pumpi bio svega 23 sekunde nakon Kristininog ubistva. Mladić se na pumpi pojavio oko 22 sata i 36 minuta, kada je izašao iz svog automobila, krenuo ka pumpi i ubrzo se vratio nazad kod vozila. Na snimcima se vidi i da je pomenuti muškarac razgovarao sa policijom kada je došla na pumpu, a zanimljivo je da se ova osoba ne pominje nigde u spisima predmeta, niti postoji njegov iskaz.

Radnik pumpe dobio policijsku zaštitu

Bivši radnik pumpe Darko Stankov, koji je tog 25. maja 2017. radio na pumpi sa ubijenom Kristinom, ispričao je ranije na sudu da je povodom ovog događaja dobijao pretnje putem telefona, zbog čega mu je dodeljana policijska zaštita.

„Neko me je pozvao telefonom, nije se predstavio i rekao mi da pazim šta pričam“, rekao je tada Stankov, dodajući da mu je nepoznata osoba nakon toga i fotografisala automobil.

Advokati otkazali punomoćje

Ovaj slučaj pratila je i promena tima odbrane Miloša Srebrića, a prvobitno su njegovi advokati bili Dalibor Katančević i Momčilo Minić. Šta se tačno desilo i zašto je došlo do promene tima odbrane ni danas nije zvanično razjašnjeno. Odbranu je potom preuzeo advokat Jugoslav Tintor, inače i predsednika Advokatske komore Beograda. Tintor je na gotovo svakom pretresu ukazivao sudu na brojne kontroverze koje prate čitav slučaj, pa je tako na jedno ročište doneo i službenu belešku na kojoj se nalazi izjava drugog pritvorenika, koji je imao zadatak da prisluškuje i cinkari Srebrića.

Podsetimo, radnica Kristina Kaplanović smrtno je ranjena 25. maja 2017. godine tokom pljačke pumpe u Velikom Mokrom Lugu. Tog dana napadač je, naoružan pištoljem, upao na pumpu i od radnika, među kojima je bila i nastradala Kristina, zatražio pazar iz kase u kojoj je bilo 10.000 dinara. U komešanju sa radnicima, napadaču je pištolj opalio i pogodio Kaplanoviću. Nesrećna devojka je posle nekoliko dana preminula u bolnici od posledice ranjavanja. Srebrić, koji je inače od ranije poznat policiji, sve vreme negira krivicu tvrdeći da je u vreme ubistva bio sa suprugom u vikendici.

Gotovo antropološko veštačenje

Na današnjem pretresu trebalo bi da bude analiziran nalaz antropološkog veštačenja, a kako tvrdi Srebrićev advokat Jugoslav Tintor, rezultat je negativan.“Stigao je rezultat veštačenja ne samo lica, već i konstitucije osobe koja se u dva navrata vidi na snimcima sa nadzornih kamera na pumpi. Veštačenje je naloženo kako bi se utvrdilo da li odgovara liku Miloša Srebrića i rezultat je negativan, što znači da se ne može da utvrdi da je u pitanju optuženi. Sud ne bi ni određivao ovo veštačenje, ako bi smatrao da ima dovoljno dokaza da je Srebrić učinio to što mu se stavlja na teret“, rekao je za naš portal Tintor, aludirajući na to da je rezultat ovog nalaza samo jedan od dokaza koji ide u prilog odbrani.