Surčin, hronika, septička jama, kanalizacija
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da većina naselja na obodima Beograda nema kanalizaciju ni u trećoj deceniji 21. veka svima je dobro poznato, kao i to gotovo svake godine neko nastrada prilikom čišćenja septičkih jama. Tako je Branko V. (64) izgubio život pre dva dana u Surčinu, kada je najverovatnije usled toksičnih isparenja izgubio svest i pao na dno septičke jame. Njegov prijatelj jedva je uspeo da preživi, a komšije tvrde da su za sve odogovorni Grad i opština koji su postravili kanalizaciju, ali da ona i dalje ne radi.

Velika drama odvijala se u ponedeljak popodne kada je Branko V., koji je pre mesec dana došao kod porodice u Surčin iz Severne Makedonije upao u septičku jamu. Njegov prijatelj, Ivan T. (41) prvi je pritrčao u pomoć i pokušao da ga izvuče iz jame duboke četiri metara, ali u tome nije uspeo. Brankovo telo izvučeno je nakon 17 sati borbe, a Ivan je u teškom stanju prevezen u bolnicu.

Komšije nesrećno nastradalog čoveka ispričale su da je Branko želeo da vidi da li septička jama preliva, te da je spustio merdevine. Međutim, kako kažu, najverovatnije usled smrada, najverovatnije su ga gasovi ošamutili, te je komšija Ivan pritrčao kako bi mu pomogao. Vezao se, navode, kanapom i ušao u rupu u nameri da pomogne prijatelju, ali je i on ubrzo ostao bez svesti. Ivana, iako u teškom stanju, uspeli su da spasu, ali Branku nije bilo pomoći. Navodno, toliko se vađenje tela zakomplikovalo, da su vatrogasci morali da lome deo betona kako bi došli do tela, a morala je biti ispražnjena i septička jama.

„To su zajedničke jame ima ih tri. Tog dana je bio čovek sa cisternom da očisti jame. Izvukao je dve cisterne. Kada je otišao Branko je hteo da proveri da li su čisti ti prelivnici. Spustio je merdevine i počeo da silazi. Ubrzo je upao jer je ostao bez svesti“, ispričala je za medije jedna od komšinica.

Zbog toga što se ova tragedija graniči sa nadrealnim, reporteri portala Nova.rs obišli su naselje u kom se dogodila nesreća, i u razgovoru sa meštanima saznali da čitavo područje nema priključenu kanalizaciju.

„Ovde su najmanje dve firme gradile kanalizaciju, kopali su vodove bagerima, rušili, ali od toga, po svemu sudeći, nema ništa. Postoji glavni vod koji ide kroz ovaj deo Surčina, ali on uopšte nije u funkciji jer su tanke cevi, i kroz njih je nemoguće da idu fekalije. Iz opštine pričaju kako čekaju još neke pumpe da im stignu, ali svakako, mislim da je ovo katastrofa urađeno i da ovo neće moći da fukcioniše“, kazao nam je jedan od meštana ulice u kojoj se dogodila tragedija.

On dodaje da je to i jedan od razloga zbog kojih gotovo nijedno domaćinstvo u okolnim ulicama nema priključak za kanalizaciju.

Surčin, hronika, septička jama, kanalizacija
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Oni su nama tražili da plaćamo dovod od glavnog voda do naših kuća, i plus da kupujemo pumpe koje službe za izvlačenje. Pošto je dovod bio skup za nas, mi smo odlučili da se ne priključujemo. Koliko znam, nijedna od ovih kuća ovde nema priključenu kanalizaciju. Još na to, kada sam video kakve cevi stavljaju, od neke plasike, i koliko je to generalno loše urađeno, nisam se ni malo pokajao“, navodi naš sagovornik.

Sa druge strane, bolje nisu prošli ni oni koji su platili priključak za kanalizacionu mrežu.

Surčin, hronika, septička jama, kanalizacija
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Mi smo opštini Surčin pre sedam, osam godine, prilikom prve ponude za priključivanje na kanalizacionu mrežu platili u ratama 140.000 dinara, ali i dan danas nemamo kanalizaciju. Plaćamo jednom mesečno pražnjenje septičke jame koja po cisterni košta preko 1.000 dinara, tako da kanalizaciju praktično nemamo“, posvedočio nam je jedan od stanovnika Surčina.

Ovakve informacije posebno su neverovatno imajući u vidu da se sve dešava u glavnom gradu, u metropoli, u Evropi, i to sve u trećoj deceniji 21. veka.

Uhapšen bivši predsednik opštine

Bivši predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević uhapšen je februara 2013. godine zbog sumnje da je proneverio novac za gradnju vodovoda i kanalizacije. U akciji policije uhapšeno je još nekoliko saradnika, ali i vlasnik firme koja je izvodila radove na gradnji vodovoda i kanalizacije u toj opštinu. Policija je sumnjala da su zloupotrebom službenog položaja od 2010. do sredine 2012. oštetili budžet opštine Surčin za više od 20 miliona dinara. Kako je okončan ovaj postupak, javnosti je ostalo nepoznato.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare