Foto:Uprava carina

Uprkos stalnim apelima Uprave carina da se iznosi veći od 10.000 evra moraju prijaviti prilikom prelaska granice, na ulazu u zemlju, činjenica da carinici gotovo svakodnevno otkrivaju neprijavljeno devize ukazuje na to, da pojedini putnici, uz samo njima znanog razlika, ne žele to da učine, čime rizikuju gubitak novca zbog nepoštovanja propisa, saopštila je Uprava carina.

Simptomatično je, kako stoji u saopštenju, da devizne prekršaje najčešće čine oni koji žive u Zapadnoj Evropi, gde su na snazi isti propisi u vezi sa novačnim limitima kao i u Republici Srbiji.

„Tako je 4. marta 2020. godine na prelazu Batrovci, kod bračnog para nemačkih državljana pronađeno gotovo 44.000 neprijavljenih evra. Oni su se oko 2 sata iza ponoći prijavili za izlaznu kontrolu, rekavši da nemaju ništa da prijave i da sa sobom nove dozvoljeni iznos deviza. Detaljnim pregledom automobila „BMW“ nemačkih registracija, kojim je bračni par iz Bugarske putovao ka svojoj zemlji, zaista nije pronađeno ništa osim ličnih stvari“ navodi se u saopštenju.

Međutim, ličnim pretresom je kod muškarca (53) u torbici vezanoj oko struka pronađeno 43.950 neprijavljenih evra.

Foto:Uprava carina

S obzirom na to da nisu imali potvrdu da su novac prijavili prilikom ulaska u Srbiju, vraćeno im je po 10.000 evra, dok je ostatak, kako stoji u saopštenju, od gotovo 24.000 evra zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom.