Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Privatna arhiva; Antonio Ahel/ATAimages

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića svedočila i supruga Milana Milovca Cigle koji je ubijen 2021. godine u Ekvadoru, a za njegovo ubistvo optužen je klan Darka Šarića.

Nekadašnji najbliži Šarićev saradnik i kum sahranjen je na Novom Bežanijskom groblju.

„Supruga je rekla da je poslednji put u kontaktu sa Milovcem bila 2010. godine. Tvrdila je da o njegovom životu od tada do ubistva ništa nije znala. Takođe je rekla da ne zna ko ga je izbog čega ubio“, kaže sagovornik Telegrafa blizak istrazi.

Ko je Cigla?

Milan Milovac zvani Cigla (47), kum je i blizak saradnik pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića, koji je kao njegov saradnik u švercu kokaina osuđen u Srbiji na 11 godina zatvora.

Foto: Nova.rs

Milan Milovac imao je više nadimaka – zvali su ga Cigla i Čupavi. Prvi je, kako je ispričao jedan od njegovih prijatelja, dobio nakon što je devedesetih godina taksistu u Beogradu udario u glavu ciglom jer je bio ljubomoran na njega, dok je drugi potekao od toga jer je Milovac imao dužu, kovrdžavu kosu. Ovaj rođeni Beograđanin držao je frizerski salon „Amor“, ali se bavio kriminalom ceo život. Još kao maloletnik je osuđivan na pojačan nadzor roditelja, robijao je zbog krađe kola u Crnoj Gori, a jedno vreme se krađama bavio i u Italiji, kako su o tome svedočili ljudi koji su mu bili bliski. Kada je upoznao Šarića ušao je u ozbiljan posao“, šverc kokaina, ispričao je svedok saradnik Nebojša Joksović preko kojeg su se ova dvojica spojili.

„Šarić ga je voleo i cenio zbog hrabrosti, kako je sam ispričao. Milovac je Šarićevo poverenje zaradio pošto je u jednoj kafanskoj tuči zaštitio njemu važnu osobu i od tada je uvek bio sa njim“, objavio je „Krik“

Nebojša Joksović Foto: privatna arhiva

Tužilaštvo tvrdi da je Šarić sa njim komunicirao dok se nalazio u pritvoru u Beogradu, koristeći tajni telefon – mada ovaj telefon nikada nije nađen.

Milovac je likvidiran je 12. januara 2021. godine u Ekvadoru. Dva meseca kasnije sahranjen je na groblju na Novoj Bežaniji.

„To je moj drug, kog ja mnogo volim“, rekao je narko-bos Darko Šarić o svom saradniku Milanu Milovcu na sudu 2015. godine.

MUP je, prošle godine, saopštio da su u međunarodnoj akciji koordinisanoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, u kojoj su učešće uzele policije Hrvatske i Srbije, uhapšeni članovi više organizovanih kriminalnih grupa, a u Srbiji pet članova.

„Uhapšeni su D. Š., za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe i članovi D. L, D. O, U. R. i D. M., a za ostalim članovima se intenzivno traga“, saopštio je MUP.

Optužnica

Podsećanja radi, pored Šarića optuženi su i advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić. Optužnicom se okrivljenima stavlja na teret da su od početka 2020. godine do 14. aprila 2022. godine, kada su neki od njih i uhapšeni, na teritoriji Srbije, delujući kao organizovana kriminalna grupa, izvršili više krivičnih dela organizovanog kriminala.

Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Iz prikupljenih dokaza proizilazi da je vođa ove grupe Darko Šarić, te da je stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumcarenja kokaina.

Kada u tome nisu uspeli, Šarić je, kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svedoka saradnika. Tužilaštvo je ranije preciziralo da postoji opravdana sumnja da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, okrivlјeni Mirković, Stojanović i Radovanović, koji su policijski službenici MUP, UKP, po nalogu okrivlјenog Šarića preduzimali radnje sa cilјem da istrage koje su se vodile protiv pripadnika ove grupe usmere na način da se ne otkriju pravi izvršioci krivičnih dela.

Takođe, navodi se da su oni to radili tako što su prikuplјali strogo poverlјive i poverlјive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove grupe i saopštavali ih organizatoru, Šariću, a koji je pripadnicima grupe naloge o kriminalnom delovanju izdavao iz pritvorske jedinice Posebnog odelјenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i to korišćenjem kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom Skaj. Tužilaštvo za organizovani kriminal nastavlјa istragu protiv okrivlјenog Darka Šarića zbog osnovane sumnje da je izvršio i krivično delo teško ubistvo, na štetu Milana Milovca u Ekvadoru.

Tužilaštvo grupu tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavlјanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavlјivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.

Darku Šariću i njegovim saradnicima se ponavlja suđenje pre ovim sudom zbog pranja novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina. Apelacioni sud u Beogradu je Šariću 12. oktobra za godinu dana smanjio kaznu i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od 14 godina kao organizatora kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Bonus video: Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar