Saljih Mustafa
Saljih Mustafa Foto: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL / POOL

Pretresno veće I Specijalizovanih komora Kosova odlučilo je da pretresni postupak u slučaju protiv bivšeg pripadnika OVK, Saljiha Mustafe počne 15. septembra.

Iz Specijalnog suda u Hagu saopštili su večeras da će Specijalni tužilac imati tri sata za uvodno izlaganje, dok će zastupnik žrtava imati sat i po vremena za svoje izlaganje, prenosi Kossev. 

U odluci se navodi da će naknadno biti saopštena uputstva u vezi sa uvodnom rečju odbrane. Veće je ujedno odlučilo da će prva dva svedoka Specijalnog tužilaštva izneti svoj iskaz između 20. i 28. septembra.

Zatražili su od Tužilaštva da do 15. jula podnese redosled svedočenja svedok za mesece septembar i oktobar, zajedno sa informacijama da li će se pojaviti uživo ili preko video veze.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ujedno su zatražili od Specijalnog tužilaštva i odbrane da do 30. juna podnesu zajedničke ili zasebne podneske. Predmet protiv Saljiha Mustafe biće prvi čiji će pretresni postupak biti započet pred ovim sudom u Hagu.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja meseca.

Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovani tužilac protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Folju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Pred ovim panelom je 9. juna održano i pripremno ročište pred suđenje Mustafi, a kako je najavljeno, u naredna dva dana trebalo je da se održe još dva pripremna ročišta zatvorena za javnost – kako bi se na njima govorilo o žrtvama i svedocima.

Do sada je devet lica dobilo status žrtve u procesu protiv ovog pripadnika bivše OVK, dok je u odvojenoj odluci, sudsko veće odlučilo da imenuje veštaka koji će pripremiti izveštaj u vezi potencijalne odštete za žrtve i naložio Službi za učešće žrtava da podnese spisak sa tri relevantna veštaka do 4. juna.

Dr Ani Pues je nedelju dana nakon što je sudija za prethodni postupak prihvatio nove prijave pet žrtava od ukupno 9 za učešće u postupku, određena za zastupnika žrtava u predmetu protiv Mustafe.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio pet puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata.

Sudija za prethodni postupak je optužnicu protiv Saljiha Mustafe potvrdio 12. juna prošle godine, da bi nedelju dana kasnije – 19. juna, specijalni tužilac podneo potvrđenu optužnicu.

Optužnica protiv Saljiha Mustafe je prva potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva, za koju se izjasnio da nije kriv.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar