Foto: Shutterstock/privatna arhiva/facebook/KRIK

Sudija Višeg suda Zoran Božović poslednjih godina napreduje i dobija značajne predmete – poput „Potočara“ i suđenja policajki bliskoj kavačkom klanu – uprkos mračnoj epizodi iz svoje prošlosti: čak 13 predmeta u kojima je sudio nestalo je iz tadašnjeg Drugog opštinskog suda, otkriva KRIK. Protiv Božovića se zbog ovoga vodila istraga, ali je ona obustavljena jer tužilaštvo nije došlo do dokaza da je upravo on iz suda ukrao svoje predmete.

Sudija Zoran Božović odlučivao je krajem 2009. godine o sudbini kriminalca Bojana Zarubice, kome se tada sudilo zbog dve pljačke.

Kako piše KRIK, Božović je odlučio da ga ne zadrži iza rešetaka – osudio ga je na uslovnu slobodu i pustio kući. Tužilac nije mogao da se žali na odluku sudije i ovo zaustavi – jer je ceo sudski predmet misteriozno nestao iz suda. Do danas nije pronađen.

Nakon ovoga, Božović je na nekoliko godina prestao da radi u pravosuđu. Tužilaštvo i sud morali su njegov nestali predmet da rekonstruišu od nule kako bi ponovo sudili Zarubici.

Sudija Zoran Božović Foto:privatna arhiva/facebook/KRIK

Međutim, bilo je kasno.

Dok je bio na slobodi, Zarubica je nastavio po starom – pljačkajući, ali i silujući svoje žrtve. Svega devet meseci nakon što je izašao iz pritvora, u mraku jednog beogradskog naselja, presreo je dvadesetčetvorogodišnju devojku, opljačkao je i odvukao od ulaza u njenu zgradu do parka gde ju je silovao i iživljavao se nad njom.

Ona je bila treća žena koju je Bojan Zarubica silovao. Bojan je sin drugog okorelog kriminalca – Milivoja Zarubice koji je bio osuđen kao šef grupe koja je prisiljavala devojke da se bave prostitucijom. Kao i njegov otac, Bojan deluje da je nepopravljiv: sem tri silovanja, izveo je najmanje 13 pljački, bio je i pod istragom zbog pokušaja ubistva policajca u penziji.

Njega je na kraju, zbog silovanja i pljački, sudija Milan Londrović osudio 2013. godine na dvadeset godina zatvora.

Nestanak Zarubičinog sudskog predmeta, međutim, nije izuzetak. Još dvanaest sudskih predmeta u kojima je sudio Božović takođe su nestali, otkriva KRIK.

Pročitajte još

Sudija Tanja Šobat, tadašnja predsednica Prvog osnovnog suda u Beogradu, pokušala je da reši ovo – u maju 2011. podnela je krivičnu prijavu protiv Božovića zbog nestalih predmeta.

S druge strane, Visoki savet sudstva, telo koje bira sudije, praktično ga je otpustilo – ocenio je njegov rad kao nezadovoljavajući i on više nije mogao da ostane u sudstvu.

Božovićeve nevolje, međutim, bile su kratkog daha.

U septembru 2012. godine, dok je trajala istraga, vraćen je na posao. Da stvar bude zanimljivija, postao je sudija upravo Prvog osnovnog suda – onog koji je protiv njega i pokrenuo postupak.

Sama istraga je obustavljena naredne godine jer nije bilo dovoljno dokaza da je baš on odneo predmete. Nikada nije utvrđeno šta se desilo sa ovim dokumentima i oni do danas nisu pronađeni.

Nakon toga, Božović je samo napredovao.

Viši sud u Beogradu je njegov rad u Prvom osnovnom sudu ocenio kao „izuzetno uspešan“.

U aprilu 2019. godine, postao je sudija Višeg suda u Beogradu i dobio je pojedina bitna suđenja kao što su slučaj poznat kao „Potočari“ i suđenje policajki bliskoj kavačkom klanu.

Ceo tekst pročitajte na sajtu KRIK-a.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare