Foto: EPA-EFE/TIMM SCHAMBERGER

Nekadašnjem članu Visokog saveta sudstva sudiji Blagoju Jakšiću, na zahtev branioca da se postupak ponovi, sudiće se treći put pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Jakšiću će se suditi povodom optužbi da je zloupotrebio službeni položaj „neutvrđenog dana u leto 2000. ili 2001. godine“, dok je bio predsednik suda u Kosovskoj Mitrovici. On je prema optužnici uzeo 20 miliona dinara dok je bio na čelu Opštinskog suda.

Jakšić je krajem decembra 2017. godine, nakon dve oslobađajuće prvostepene presude Specijalnog suda i više drugostepenih odluka, presudom trećestepenog veća Apelacionog suda bio osuđen na dve i po godine zatvora uz dve goidine zabrane obavljanja poziva u pravosuđu. U oktobru prošle godine krivično vanpretresno veće Specijaonog suda usvojilo je vanredni pravni lek – zahtev za ponavljanje krivičnog postupka koji mu je podneo Jakšićev branilac i odlučilo da mu se ponovi suđenje.

U tom slučaju još dvojica okrivljenih su osuđena na zatvorske kazne, a dvojica su oslobođena optužbi. Suđenje će biti ponovljeno samo Jakšiću, rečeno je Tanjugu u tom sudu, a početak suđenja je zakazan za sledeći četvrtak, 19. mart. U ovom slučaju pravosnažno su osuđeni Ljubomir Biševac na tri godine zatvora i Milorad Laketić na dve godine zatvora, a naloženo je i da se Biševcu oduzime imovinska korist pribavljena krivičnim delom od 20 miliona dinara, pa je obavezan da taj iznos uplati u državni budžet. Referenti iz tadašnjeg Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici Dragan Gavrilović i Blagoje Čurović su pravosnažno oslobođeni optužbi za pomaganje Jakšiću zbog nedostatka dokaza. Biševac i direktor DTP „Luks“ iz Kosovske Mitrovice i Milorad Laketić su osuđeni jer su 1997. godine zaključili fiktivni ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora u Kosovskoj Mitrovici od 324 kvadratna metra.

Jakšiću će sada biti ponovljeno suđenje povodom optužbi da je kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici neutvrđenog dana u leto 2000. ili 2001. godine dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige tog suda izvrši overa tog fiktivnog ugovora. On je bio uhapšen 23. seprembra 2011. godine i pet i po meseci je proveo u pritvoru do odluke suda da mu dozvoli odbranu sa slobode uz jemstvo od 80.000 evra. Do hapšenja je radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet sudstva izabran je u martu 2010. godine na neposrednim sudijskim izborima. Jakšić je u tom telu bio zadužen za postupanje po pritužbama neizabranih sudija – koji nisu prošli reizbor 2009. godine. Nakon pokretanja postupka, Visoki savet je odlučio da nema uslova za njegovo razrešenje sa sudijske funkcije, kao ni iz tog tela.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram