Ilustracija Foto: N1

Sudski savet Kosova je po okončanju disciplinskog postupka odlučio da predsednici Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljani Stevanović smanji platu za 30 odsto na period od četiri meseca, jer je prisustvovala sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem 22. marta u Beogradu, preneo je danas Kossev pisanje Kohe.

Kako se navodi, odluka sudskog saveta doneta je na sednici 28. aprila 2022. godine i objavljena je u utorak, 13. septembra.

Kako saznaje Zakletva za pravdu, Stevanović je postigla dogovor o prihvatanju disciplinske odgovornosti u istražnom veću, što se navodi i u odluci koju je objavio Sudski savet.

„Predsednica Stevanović je priznala da je napravila disciplinske prekršaje kada se sastala sa predsednikom Srbije. Ti prekršaji su definisani Zakonom o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, kao i Etičkim kodeksom sudija“, navodi se u odluci Saveta.

Dodaje se i da je za istražno veće bilo nesporno da je predsednica Stevanović počinila prekršaj, što je sada uzeto kao olakšavajuća okolnost jer ranije nije imala disciplinske mere i bila je posvećena efikasnom funkcionisanju suda.

Stevanović je kao disciplinsku meru pristala na smanjenje plate za 30 odsto.

Odlukom Saveta, nakon usvajanja sporazuma o priznanju krivice, odlučeno je da se ukine odluka od 24. marta 2022. godine, kojom je Stevanović suspendovana sa funkcije predsednika Osnovnog suda u Mitrovici.

Ona se vratila na tu funkciju, dva meseca nakon suspenzije, i na sednici Sudskog saveta Kosova izveštavala o izveštaju za prvi kvartal 2022. godine.

Savet je i sudijama Osnovnog suda u Mitrovici Tatjani Virijević i Dragici Jakovljević smanjio platu za 30 odsto na period od četiri meseca, jer su i one učestvovale na sastanku u Beogradu na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bonus video: Udarac za Vučića u Skupštini Vi ste se napili od sreće kad je ubijen Đinđić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar