FOTO BIA Bezbednosno informativna agencija

Suđenje kontroverznom Pljevljaku Darku Šariću i ostalim optuženima za pranje novca stečenog krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike, ponovo je odloženo u Specijalnom sudu u Beogradu zbog izostanka advokata okrivljenih.

Pored Šarića, na optuženičkoj klupi nalazi se 16 osoba, a na današnjem glavnom pretresu trebalo je da sa započne sa izlaganjem završnih reči. Sudija Siniša Petrović je međutim, zbog izostanka advokata odbrane, morao da odloži pretres – po 23. put.

Advokati Dejan Lazarević i Marko Kljajević su obavestili sud da neće prisustvovati današnjem ročištu, jer je, kako su naveli, za sledeću nedelju zakazana sednica na kojoj će Apelacioni sud razmatrati njihove žalbe na Šarićevu osuđujuću presudu iz drugog postupka, kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina.

Sud je ocenio da ovo nisu opravdani razlozi za izostanak sa suđenja, pa je obojici advokata izrekao novčanu kaznu od 120.000 dinara.

Podsetimo, Šarić i ostali optuženi se u ovom postupku terete da su oprali oko 22 miliona evra stečenih krijumčarenjem narkotika., koje su uz pomoć ofšor kompanija prebacivali u legalne tokove. U drugom postupku za šverc kokaina, Šarić je, nakon ponovljenog suđenja u decembru 2018, osuđen na 15 godina zatvora. Konačnu odluku, doneće Apelacioni sud nakon žalbenog postupka.


Pet meseci odlaganja

Postupak za pranje novca, koji je danas trebalo da uđe u završnu fazu, traje skoro punih devet godina. Interesantno je da su pretresi odlagani više od 20 puta, što zbog otkazivanja punomoćja advokatima odbrane, tako i zbog njihovog nedolaska. Zbog toga je više od pet meseci napravljena pauza u suđenjima, a poslednji pretres odložen je krajem januara ove godine.