Foto:Shutterstock/zrad

Suđene pijanisti Vladimiru Aćimoviću (18) pred Prekršajnim sudom u Nišu nastavljeno je danas saslušanjem komšije koji živi u stanu iznad njegovog. Aćimović, student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Konzervatorijuma u Gracu, sudi se Prekršajnim sudom zbog optužbe da je vežbanjem na klaviru remetio javni red i mir, a na buku se žalio komšija koji je danas svedočio na sudu u svojstvu oštećenog.

Predsednik Prekršajnog suda Mišel Marković najavio je da će krajem decembra biti održano još jedno ročište na kojem će biti saslušani i roditelji mladog pijaniste.

Marković je rekao da će roditelji biti saslušani po Aćimovićevom predlogu, a nakon njihovog svedočenja, sudija će odmah doneti odluku.

Prema navodima iz prekršajne prijave, Aćimović je 16. februara ove godine u svom stanu stambenoj zgradi na Bulevaru Nikole Tesle izmedju 10 i 14 sati svirao klavir čime je prekršio Zakon o javnom redu i miru.

Prema odredbama tog zakona za remećenje javnog reda i mira korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uredjaja izriče se novčana kazna od 5.000 do 30.000 dinara.

Aćimović je ranije za agenciju Beta rekao da zbog sviranja klavira u stanu ima problem sa komšijom od svoje 14 godine.

„Od tada do danas komšija me je više desetina puta prijavljivao policiji i komunalnoj policiji. Sada je to sve kulminiralo pokretanjem postupka za kršenje Zakona o javnom redu i miru pred Prekršajnim sudom u Nišu“, kazao je Aćimović.

On je istakao bi mu zabranom da vežba na klaviru bilo oduzeto pravo na rad, učenje i egzistenciju.

„Problem je što u školama i na fakultetima nemamo prostora za vežbanje. Jedina mogućnost za vežbanje je u okviru sopstvenog doma“, rekao je Aćimović.

O problemu sa kojim se suočio, Aćimović je pismom obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uz pismo je dostavio i svoju biografiju u kojoj je naveo i da je dobitnik nagrade fondacije „Art Link“ za najperspektivnijeg umetnika u Srbiji za 2019. godinu i stipendista Fonda za mlade talente Ministarstva prosvete.

U biografiji je takodje naveo da je osvajač brojnih nagrada i priznanja na domaćim i medjunarodnim takmičenjima i da je Srbiju predstavljao na medjunarodnom festivalu u Kremlju, na kojem je kao predstavnik Ministarstva kulture nastupio sa Predsedničkim orkestrom Rusije.

Komšije Aćimovića, matematičari po struci, kada je slučaj dospeo u medije, izjavili su da su godinama tolerisali buku klavira, iako im je smetala jer se oni bave naučnim radom.

Oni su istakli da je problem nastao kada je Vladimir počeo da vežba na novom, polukoncertnom klaviru koji je za velike dvorane, a ne za stan.

Komšije, koje su želele da ostanu anonimne, rekle su da su Aćimovićima nudili finansijsku pomoć da izoluju prostoriju u kojoj se nalazi klavir, ali da nisu pristali, kao što nisu pristali da zatraže prazne zajedničke prostorije u zgradi i tu premeste klavir.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare