Foto: Shutterstock

Evropski sud za ljudska prava doneo je privremenu meru kojom je preporučio našoj državi da odloži izručenje desetoro osumnjičenih Nišlija Sjedinjenim Američkim Državama, koje ih traže zbog računarskih prevara putem lažnih investicionih platformi u Teksasu.

Ovom preporukom Evropski sud je sugerisao da se zastane za ekstradicionim postupkom dok taj sud ne odluči o predstavkama koje će tom sudu podneti okrviljeni, precizirao je branilac jednog od okrivljenih, advokat Dalibor Lazović za Tanjug.

On kaže da su različiti datumi odlučivanja Evropskog suda za svakog od okrivljenih po pomenutim predstavkama, ali su mahom dati rokovi posle 15. avgusta.

Inače, postupak ekstradicije je u fazi odlučivanja ministra pravde Srbije da li će dati saglasnost na njihovo izručnje, pošto je već doneta pravosnažna sudska odluka da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručneje.

Inače svih 10 osumnjičenih protivili su se izručenju, dok je jedan osumnjičeni, Antonije Stojiljković (32) iz Niša, bio je saglasan sa izručenjem SAD, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstevnih državljana, a izručenje Stojiljkovića bila je prva njegova realizacija.

U ovom slučaju pored Stojiljkovića, tužilaštvo Severnog okruga Teksas, SAD, tereti još 10 osoba iz Srbije sa prebivalištem u Nišu da su u zaveri prevarili investitore za iznos od preko 70 miliona dolara.

Sedmoro okrivljenih iz Niša – F. A. K, U. S, N. K, A. SE, M. M, N. D. i N. M – konačnu odluku o izručenju SAD čekaju u kućnom pritvoru, tok su trojica okrivljenih još uvek u pritvoru, a to su prvookrivljeni Kristijan Krstić, M.P. i B.R.

Prema optužnici koju je saopštila ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, koja je obuhvatila nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca.

Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da „investiraju“ u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao „lider na svetskom tržištu binarnih opcija“, hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog.

S druge strane, na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu „kupiti bitkoine upola tržišne cene“ zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade „non stop širom sveta“.

Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama službenika i direktora ovakvih nepostojećih investicionih kompanija, čak koristeći lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme, navodi se u optužnici.

BONUS VIDEO: Policija na stadionu Partizana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar