Sud ukinuo presudu za ubistvo 11 civila u Bosanskoj Krupi

Hronika 21. okt. 202013:57
Podeli:
Apelacioni sud
Apelacioni sud Foto:E-Stock/Dušan Milenković

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su na 15 i sedam godina zatvora bili osuđeni pripadnici Vojske Republike Srpske Joja Pavljanjac i Zdravko Neradžić zbog ratnog zločina, odnosno ubistva 11 muslimanskih civila u Bosanskoj krupi 3. avgusta 1992. godine.

Istom odlukom naloženo je da im se suđenje ponovi pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu povodom optužbi da je Pavlanjac, iz osvete zbog ubistva majke, ubio 11 zatvorenih civila, a Naračić mu u tome pomogao.

Presuda je ukinuta zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjenicnog stanja, navodi se u kratkom obrazloženju odluke Apelacinog suda, koja je objavljena na njegovom sajtu.

Plavanjac je optužen da je 3. avgusta 1992. godine u oformljenom vojnom zatvoru u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Bosanskoj Krupi izvršio ubistva 11 civila, a Narančić da mu je u tome pomogao.

Narančić je obavljao dužnost stražara u pomenutom vojnom zatvoru u kome su bili pritvoreni civili pripadnici bošnjackog naroda sa područja opština Bosanska Krupa, Sanski most i Bihać.

Plavanjac, pripadnik Trećeg bataljona 11. Krupske lake pešadijske brigade VRS tražio je u zatvoru pritvorenog P.P. koji je prethodnih dana ubio njegovu majku, ali je on već bio odveden u pritvor u Banja Luku.

Narančić mu je otkljucao ulazna vrata škole i pustio da u prostorije zatvora, gde je Pavlanjac, prema optužnici, najpre ubio T.S, a potom i R.K, N.K, E.K, EM.K, F.K, F.A, E.A, M.O, R.N. i I.C.

Tela žrtava su tokom 2006. godine pronađena i eshumirana iz prirodne jame zvane „Zvečarka“ na području Lušci Palanke u opštini Sanski Most.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar