Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Apelacioni sud u Prištini objavio je danas obrazloženje zbog koga je Srbinu smanjena kazna sa 22 na 11 godina zatvora, a u kome se navodi da Tasić nije optužen za ubistva, za pljačku i delo protiv ljudskog dostojanstva.

Sud je objavio obrazloženje zbog stanovnika albanske nacionalnosti Velike i Male Kruše koji su protestvovali zbog toga ispred Palate pravde u Prištini, prenosi portal Lajmi.

U obrazloženju suda navodi se da je Tasić optužen za pljačku pokretne imovine i za skrnavljenje leševa koje je kategorisano kao delo protiv ljudskog dostojanstva, kao i da mu se sudilo po Krivičnom zakoniku Jugoslavije i Krivičnom zakoniku Kosova, jer su ti zakoni bili na snazi u vreme njegovog dela.

Dodaje se da je po tim zakonima maksimalna kazna 20 godina.

„U ovom slučaju, prvostepeni sud izrekao je kaznu preko maksimalne kazne predviđene zakonom. Zakonska je obaveza da sud prilikom odmeravanja kazne uzme u obzir minimalnu i maksimalnu kaznu predviđenu za to krivično delo svrhu kazne, principe iznete u zakoniku i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti“, navodi se u obrazloženju.

Dodaje se i da Sud razume kritike oštećene strane, ali podseća da se pravda deli u skladu sa zakonima, bez bilo kakvih predrasuda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar