Zorić o izjavi Hrkalović: Moguće da je reč o pretnji Milenkovićevim doušnicima
Foto: Oleg Jerković

Advokat Svetislav Bojić, koji brani Predraga Koluviju optuženog su slučaju "Jovanjica", oslobođen je pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu po optužbi za pretnje upućene novinarki Jeleni Zorić, odnosno za krivično delo ugrožavanje sigurnosti novinara, piše Balkanska istraživačka mreža Srbije.

Prema navodima iz optužnice, Bojić je krajem decembra 2020. godine uputio je pretnje Jeleni Zorić, poručujući joj da „niko nije dobro prošao ko se o Koluviju ogrešio“.

Predrag Koluvija ispred Specijalnog suda Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Obrazlažući oslobađajuću presudu, sudija Dragana Branković rekla je da ono što je Bojić izrekao ne predstavlja direktnu pretnju po život novinarke, takođe i da to ipak nije u skladu sa advokatskim kodeksom i da je ponašanjem grubo prekršio kodeks profesionalne etike advokata, ali da se sud time neće baviti.

Advokatska komora Beograda donela je, tri dana uoči oslobađajuće presude, odluku da advokat Bojić nije odgovoran za izrečeno i da disciplinski neće odgovarati zbog prijavljenih pretnji.

Advokat Dragoljub Đorđević, pravni zastupnik Jelene Zorić, za BIRN je rekao da smatra da je vršen i vaninstitucionalni pritisak tokom ovog suđenja.

Dodao je i da je sud „poklonio potpunu veru“ njenim rečima, ali kako kažu, u izgovorenom nisu našli elemente krivičnog dela.

Jelena Zorić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zorić je rekla da je, nažalost, očekivala baš ovakav ishod, a da je pretnje ipak prijavila zato što su novinari dužni da se bore za pravdu kroz institucije, čak i kada lično više ne veruju u njihov rad.

„Još od momenta kada sam u sudnici svedočila o pretnjama, a sutkinja me pitala: ‘A zašto je ta Jovanjica uopšte važna, pa pišete o njoj’, osetila sam kakav će ishod biti”“, rekla je Zorić.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Kako je navela Zorić, najsramniji od svega je potez Advokatske komore Beograd, jer su očigledno znali kad će tačno biti doneta presuda, pa su baš tri dana ranije odlučili da neće disciplinski kazniti svog kolegu.

„Sve ovo skupa mi deluje kao institucionalno odobrenje da se nezavisno novinarstvo napada i da se guši medijska sloboda“, rekla je Zorić.

Nakon što stranama u postupku stigne pisano rešenje suda, tužilaštvo ima pravo na žalbu, ali ne i oštećena, jer je reč o postupku koji se vodi po službenoj dužnosti.

BIRN navodi i da je Koluvija optužen je pred Tužilaštvom za organizovani kriminal nakon što je na imanju njegove firme Jovanjica pronađeno oko 66.000 stabljika kanabisa koje su nakon sušenja težile 1,6 tona.

BONUS VIDEO: Jelena Zorić o opstrukciji slučaja Jovanjica – Pripadnici nekoliko bezbednosnih službi i kraci u tužilaštvu se bave organizovanim kriminalom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare