Nova epizoda podcasta Snaga uma sa istraživačkom novinarkom Jelenom Zorić je pred vama.

Jelena Zorić je trenutno „novinarka u oku oluje“ koja se sve više podiže oko slučaja Jovanjica, što zbog pritisaka i pretnji koje trpi, što zbog reakcija na informacije do kojih je došla istraživačkim radom i koje iznosi u javnost. Sve je počelo kada je optuženi za Jovanjicu Predrag Koluvija „pozdravljao“ preko advokata što je tumačeno kao pretnja, da bi se nastavilo za Uskrs kada je pretio njoj i njenoj porodici drugookrivljeni koji je i Koluvijin kum, da bismo svi prošle nedelje slušali Dijanu Hrkalović kako na televiziji Hepi pominje novinarkinog brata.

U otvorenom razgovoru sa Miljanom Nešković, Jelena Zorić je govorila vidljivim i nevidljivim pritiscima na novinare, direktnim pretnjama njoj i njenoj porodici, o potencijalnim pritiscima na policijske doušnike, o slučaju Jelene Marjanović, ordenu koji joj je doneo mnogo problema, ali i o tome kako zapravo (mora da) izgleda život jedne novinarke koja preko dve godine istražuje jedan možda jedan od najvećih narko-korupcijskih skandala u našoj istoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

„Jedni hoće jedno, drugi hoće drugo, jedni se bore za pravdu, treći se bore za ličnu korist… Ovde sada gledamo bukvalno borbu preživljavanja. Jovanjica je naša srpska Igra prestola“, primetila je Jelena Zorić i objasnila da „kako neko Jovanjicu pokušava više da zataška, ona se sve više razbuja, što inače nije neuobičajeno sa korupcijskim skandalima, ali u Srbiji jeste“.

Zbog toga što je javno izjavila da ne postoje dokazi da se brat predsednika Srbije Andrej Vučić čuo sa Koluvijom, ali da Bratislav Gašić jeste, Jelena Zorić je dobila javnu zahvalnicu predsednika, ali i salvu komentara koji dovode u pitanje njenu novinarsku objektivnost predstavljajući je kao „novinarku koja je sačuvala predsednikovog brata s razlogom“. Jelena Zorić je u podcastu Snaga uma otvoreno govorila i o ovom fenomenu:

„Novinar ne sme da se zanese da treba da menja vlast, pa da vaga koje su istine popularne, a koje su nepopularne“, objasnila je i istakla da političari gledaju šta im odgovara da kažu i koje su istine popularne. „Moje je samo da kažem istinu. Ja istražujem, poređam činjenice i kažem. To je posao novinara. To što vas oni zastrašuju – ako kažeš istinu, a ta istina meni ne odgovora, doživećeš salvu uvreda… Svi će pisati kako ih je razočarala ona novinarka… Pa vidi, ljudi imaju pravo da kritikuju. Imaju pravo da sumnjaju i dobro je da sumnjaju. Moje je bilo da ti kažem istinu, a ti sa njom radi stvarno šta god hoćeš. Ja nisam tu da vaspitavam ljude, moje je da otkrijem istinu, ovog puta o Jovanjici, i da je dam javnosti“, istakla je Zorić razgovoru sa Miljanom Nešković, u novoj epizodi Snaga uma koja je pred vama!

BONUS VIDEO: Miloš Timotijević: Nasilje i mržnja dolaze iz nemogućnosti da se nešto objasni