Beograd Matematička gimnazija, Narodni front, dojava o postavljenoj bombi, bomba F
Foto: Nova.rs

Iza lažnih dojava o bombama po svoj prilici stoje osobe koje znaju kako da sakriju tragove i koje nadležne službe ne mogu lako da otkriju jer im je potrebna pomoć drugih zemalja na koju se ili dugo čeka a ponekad može i da izostane, kaže za Danas Igor Franc, stručnjak za digitalnu bezbednost, osnivač organizacije E-sigurnost, i docent na Univerzitetu Metropoliten.

Kako ističe, da je serija lažnih dojava delo amatera, srpsko Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal lako bi ih otkrilo. Izgleda međutim da to nije slučaj.

„Ako se koriste servisi stranih provajdera ili anonimizirani mejl serveri, pitanje je šta možemo da uradimo. U tim situacijama, preko Europola, šalje se zahtev nadležnima u zemlji gde je taj server registrovan, za dobijanje informacija. Može da se čeka i šest meseci da se dođe do nekih podataka, a često mi koji nismo u EU i šaljemo neki zahtev, prosto možemo da budemo zanemareni i da nam se ne odgovori“, kaže sagovornik Danasa.

Upitan da li adrese sa kojih su stigli preteći mejlovi same po sebi nešto govore, on kaže da to nije slučaj, jer one mogu biti lažirane.

Franc navodi i da je najveća enigma zapravo pitanje šta je krajnji cilj lažnih dojava te zašto se stvara panika.

Pročitajte još:

„Udara se po školama, mostovima, tržnim centrima…. Kao da je nasumični napad. Ne vidi se neki model. I ranije su postojale lažne dojave o bombama, ali se radilo o pojedinačnim slučajevima, ovo je prvi put da imamo ovao masovne dojave“, kaže Franc.

On ne iskuljučuje mogućnost da dojave dolaze iz Srbije ili susedstva a da se rat u Ukrajni koristi kao zgodna pokrivalica. Međutim i da je to slučaj, opet se postavlja pitanje razloga.

Ono u šta međutim za sada nema sumnje jeste da serija lažnih dojava nije akt sajber terorizma.

„Ovo ne može da se kvalifikuje kao terorizam jer ne znamo ni ko stoji iza ovoga ni zašto. Da bi se nešto kvalifikovalo kao terorizma potrebno je da neko preuzme odgovornost i kaže sa kojim ciljem to radi“, ističe Franc.

Upitan šta očekuje tokom narednih dana, on kaže da ne misli da će se ništa strašno desiti ali da je moguće da ćemo i dalje dobijati lažne dojave.

Juče je informacija o postavljenim bombama na više lokacija u Beogradu stigla na mejl adresu redakcije portala Telegraf.rs. U poruci je između ostalog navedeno da je razlog dojava to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da iza dojava stoje Ukrajinci i Albanci.

Kako su međutim ocenili sagovornici Danasa, teško je poverovati da su se Ukrajinci i Albanci udružili protiv Srba.

Dan ranije dojavu o bombama dobilo je preko sto škola.

Goran J. Mandić, profesor Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, kazao je za Danas da se svaka dojava tretira kao prava dok se ne dokaže suprotno, to je osnovno pravilo kada govorimo o minsko-eksplozivnoj napravi

BONUS VIDEO: Dojava o postavljenoj bombi u „Beograđanki“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar