Požar u Pejkovcu
Foto: printscreen

Četvorica braće uzrasta od četiri do 13 godina, pukom srećom izbegla su stravičnu smrt u požaru koji je u noći između 21. i 22. decembra izbio u njihovoj porodičnoj kući u selu Pejkovac kod Žitorađe. Mališani, koji žive sami jer ih je majka napustila a otac radi u Knjaževcu, spavali su kada im je sveća pala na krevet, zapalila posteljinu a zatim se proširila na čitavu prostoriju. Njihov stric Dejan Zekić, koji živi u istoj kući sa suprugom i petoro dece, svedoči da je jedva spasio četvoro bratanaca.

„Nestala je struja pa su deca zapalila sveću ali je nisu ugasili kada su otišli na spavanje. Sreća je da sam oko dva sata iza ponoći ustao da odem do toaleta, jer sam tada primetio požar. Kroz prozor njihove sobe video sam vatru, razbio sam vrata, bio je veliki dim, deca su živa gorela. Bili su u panici, jedva sam ih pohvatao i izbacio jedno po jedno kroz prozor. Zatim sam izveo svoje petoro dece i suprugu i probudio i najstarijeg brata, koji takođe živi sa nama. U pomoć su nam priskočile komšije, pokušali smo da ugasimo požar, razvukli creva ali je sve bilo uzalud. Česma je smrzla i nije bilo vode, pozvali smo vatrogasce, dok su stigli iz Prokuplja, kuća se pretvorila u zgarište. Decu smo odveli u Prokuplje kod lekara, svi su imali opekotine po licu, grudima i nogama, pa su prebačeni na dalje lečenje u Niš. Da se nisam probudio, izgoreli bismo svi, jer se vatra velikom brzinom proširila na čitavu kuću“, opisuje tragediju Zekić.

Četvorica mališana se oporavljaju od zadobijenih povreda ali, kako ističe Zekić, neće imati gde da se vrate, jer su im i kuća i pokućstvo potpuno izgoreli.

„Žena i moje petoro dece su kod komšija, plaćaću kiriju dok ne vidimo šta ćemo sa kućom. Nisam zaposlen, živim od socijalne pomoći, ne znam kako ćemo obnoviti kuću. Kada deca budu puštena iz bolnice nemaju gde da dođu. Za sada se niko nije ponudio da nam na bilo koji način pomogne“, vajka se Dejan.

Njegova rođaka Svetlana Zekić, među prvima je priskočila u pomoć unesrećenim mališanima.

„Uneli smo ih u sobu, deca su pištala, bili su garavi, jedva prepoznatljivi. Okupala sam ih i tek tad videla da imaju opekotine po celom telu, pa su ih Dejan i moj suprug prebacili do bolnice u Prokuplju. Mnogo mi je žao mališana, mnogo su se napatili“, kazala je Svetlana.

Kako je saopštio niški Univerzitetski klinički centar, deca su zadobila ozbiljne opekotine ali su u stabilnom stanju.

„Dominantne su opekotine lica, grudnog koša a imaju i teške opekotine ruku. Na odeljenju intenzivne nege su trinaestogodišnji M.M. i njegov sedmogodišnji brat M.M. dok povrede četvorogodišnjeg M.M. i šestogodišnjeg M.M. nešto lakše. Njihovo stanje se neprekidno prati jer tako ozbiljne opekotine zahtevaju dugotrajno lečenje“, rečeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

BONUS VIDEO: Požar u Pejkovcu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar