Foto:Grad Vranje; shutterstock

Nakon četiri dana otkad je vranjskom MUP-u prijavljeno da je iz kase Eparhije vranjske nestalo više od 5 miliona dinara, nema zvaničnih podataka o osumnjičenima, dok nezvanični podaci iz izvora bliskih istrazi ukazuju na to da je izbor sužen na 5 osoba, koje su zaposlene u Eparhiji.

Prema nezvaničnim saznanjima, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju se istraga vodi protiv pet osoba, a krađa se tretira kao „kućna“, jer su pretpostavke da je novac uzeo neko ko poznaje raspored prostorija i način rada u Vladičanskom dvoru, naročito ko je upoznat sa tim gde se čuva novac.

Pročitajte još:

Zvanično, iz OJT su na upit portala Nova.rs rekli da danas nema novih informacija o slučaju krađe novca iz Eparhije, kao i da je istraga u toku.

Foto: instagram/eparhija__vranjska; Shutterstock

„Tužilaštvo nema novih informacija u vezi prijavljenog događaja – nestanka novca u Eparhijskom domu. I dalje je u toku rad na rasvetljavanju krivičnog dela i otkrivanju učinioca“ – navodi se u pisanom odgovoru.

Podsećamo, do sada je zvanično poznato da je u periodu od 12. do 15. maja ove godine iz sefa koji se nalazi u kancelariji blagajne Eparhijskog doma u dvorištu Sabornog hrama Svete Trojice, nestalo 5 miliona i 250 hiljada dinara u raznim apoenima, a iznos je utvrđen na osnovu dostavljenih popisnih lista.

Pročitajte još:

Takođe, iz OJT je potvrđeno da je izvršen uviđaj, naloženo izuzimanje video zapisa sa nadzornih kamera, obavljen je razgovor sa zaposlenima, naloženo izuzimanje bioloških tragova.

Krađa se dogodila u periodu kada je vladika vranjski Pahomije bio na zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Pahomije i optužbe za pedofiju

Eparhija vranjska se više puta dosad našla u fokusu javnosti. To i ne čudi ukoliko se uzme u obzir činjenica da je i prvi čovek ove Eparhije svojevremeno punio novinske stupce zbog krivičnih dela za koja su ga optuživali. Reč je o episkopu vranjskom Pahomiju, koji je bio optuživan za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnika.

Vladika Pahomije Foto:Vesna Lalić

Naime, 2002. godine, četvorica dečaka od kojih su trojica bila maloletna, optužili su Pahomija (Tomislava) Gačića za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podnete su 31. decembra 2002. godine. Trojica od četvorice bila su maloletna, a za ovaj skandal saznalo se godinu dana kasnije, kada su isplivali i detalji prijave u kojima su dečaci Pahomija optuživali da ih je neprimereno dodirivao i terao da se „druže“.

Međutim, 2006. godine Pahomije je oslobođen jer je predmet zastareo.

VIDEO: Milionska krađa u Nišu