Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da u magacinu fabrike "Sloboda" u Čačku, u kojem je došlo do eksplozije nije bilo artiljerijske municije, već je reč o određenim komponentama upaljača.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Stefanović u Čačku razgovarao sa rukovodstvom fabrike, gde je tokom noći došlo do požara i serije eksplozija u izdvojenom delu fabrike koji je predvidjen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača.

„Nije bilo takve vrste municije, ali to, naravno, ne znači da je opasnost u potpunosti otklonjena. Tek kada prođe vreme predviđeno pravilnicima i kada bude potpuno bezbedno da se priđe, istraga će pokazati šta su uzroci požara, odnosno eksplozija koje su nakon toga usledile“, kazao je Stefanović.

#related-news_0

Naglasio je da su brzom intervencijom rukovodstva „Slobode“ evakuisani svi radnici koji su se u tom trenutku nalazili u krugu fabrike i nije bilo povređenih.

Rekao je da očekuje da će tokom dana helikopteri Vojske, u skladu sa procenom nadležnih iz Ratnog vazduhoplovstva, učestvovati u gašenju požara i objasnio da će letelice sa bezbedne visine na mesto požara bacati više od četiri tone vode, što bi trebalo da pomogne da se požar konačno ugasi.

Stefanović je dodao da u skladu sa pravilima po isteku 24 časa od poslednje detonacije moći će da priđu i jedinice, odnosno stručnjaci iz oblasti pirotehnike, a zatim i vatrogasci koji će delovati u skladu sa potrebama.

„Sreća u nesreći je što je reč o izdvojenom magacinu. Dakle, ništa se nije dogodilo u krugu onih delova fabrike koji su vezani za neposrednu proizvodnju. Naravno, najvažnija stvar je da niko od ljudi nije stradao i da niko nije povređen“, istakao je on.

Rekao je da očekuje da će posle analiza tokom narednih nedelja i istrage koju će sprovesti nadležni organi, doći do svih odgovora na pitanja kako je došlo do te situacije, kolika je ukupna šteta i šta su mere koje treba da se preduzmu da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

Stefanović je kazao da očekuje i da će tokom vikenda požar u potpunosti biti ugašen, te da će od ponedeljka fabrika, u kojoj radi više od 2.000 ljudi, moći da nastavi sa redovnim radom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar