Ilustracija: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Shutterstock

Maltretiranje, pretnje silovanjem, brutalno prebijanje, gušenje kesom i zlostavljanje strujom - samo su neke od tehnika mučenja koje su pripadnici crnogorske policije primenjivali zlostavljajući osobe za račun i po nalogu šefova kavačkog kriminalnog klana, objavili su crnogorski mediji pozivajući se na dokaze koje je EUROPOL ranije poslao Crnoj Gori. Na listi osoba koje su se našle u kandžama mučitelja sa značkama jesu Jovan Mrvaljević, Milo Jovanović, Vladan Mijušković i Stefan Kovač, a neki od njih su o svojim stravičnim iskustvima obavestili javnost u svojoj zemlji, međutim do danas ništa tim povodom nije učinjeno. Ko su osobe koje su se našle na radaru specijalnog tima koji je za stalno bio zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a honorarno u podzemlju?

Pucači na Belivuka i Miljkovića

Na spisku osoba koje su navodno doživele torturu od strane specijalnog tima crnogorske policije kojim je svojevremeno upravljao je Nikšićanin Milo Jovanović, inače uhapšen u Crnoj Gori januara 2021. godine zbog sumnje da je učestvovao u planiranju i pripremanju ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na aerodromu u Tivtu. Tada je, odmah nakon njegovog privođenja, njegova porodica putem advokata obavestila da postoji sumnja da Jovanović u policijskoj stanici trpi zlostavljanje.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Zbog toga je njegov advokat Milena Brnović hitno otišla u policijsku stanicu da joj dozvole da vidi Jovanovića kako bi se i sama uverila da je sa njim sve u redu.

„Ono što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da je porodica juče izrazila sumnju da se nad njihovim članom porodice sprovodi tortura od strane Specijalnog policijskog odjeljenja, a ovo obzirom na to da je Jovanović nevin i da iz medija znaju da se SPO na taj način ophodi prema osumnjičenima, posebno onima koji nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa ovako teskim optuzbama“, navela je advokatica u izjavi za podgoričke Vijesti tada. Ona je sumnje porodice Jovanovića prijavila u CB Podgorica.

„Od 23.45 časa do 3.00 sata ujutro čekala da mi se bilo ko obrati povodom prijave, koju su zaprimili. Ovo, s obzirom na to da sam zahtevala da mi se hitno dozvoli da mog branjenika posetim odmah bez odlaganja, a bez bilo kakvog kontakta sa istim i u prisustvu onog koga nadležni organi odrede. Sve ovo kako bi me nadležni organi razuverili da se nad Jovanovićem ne vrši tortura. Međutim, od podnošenja te prijave pa do ovog trenutka niko mi se nije javio niti odgovorio na zahtev mogu ili ne mogu da ga vidim“, saopštila je tada advokatica Brnović.

Tada je navedeno da su policajci Jovanovića bacili na pod pritvorske jedinice i brutalno ga pretukli dok je bio vezan, uprkos tome što navodno nije pružao nikakav otpor službenicima. Zajedno sa Jovanovićem, tada je priveden i Vladan Mijušković (36), koji se takođe žalio da policijsku torturu i zahtevao od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulića da se izjasni o ovom slučaju i da ih zaštite.

Jovanović je ispričao da su im nakon privođenja uručili pozive da se odmah, u svojstvu građana, jave u SBPOK, a da su nakon sat došli inspektori tog odseka i rekli mu da će ga silovati.

„Seli su me u ‘BMW X5’ na zadnje sedište… Tražili su mi da otvorim telefon, što sam odbio. Rekli su da nema osobe koja ga nije otvorila, samo što neko to uradi odmah, a neko posle batina. Stavili su mi gumenu ogrlicu oko vrata i počeli da me udaraju laktom u grkljan. Tokom vožnje su me maltretirali i udarali, govorili mi da sam mrtav, da ne mogu na državu da idem, da smo pi*ke. Pitali me je li me poslao Jovan Vukotić da nekog ubijem. Rekao sam da nisam išao nikog da ubijem, a pogotovo ne po naređenju Vukotića kojeg znam samo iz medija…“. Tvrdi da su auta zaustavili na Marezi i počeli da ih tuku i da je tada vidio da je Mrvaljević pao u nesvest od batina.

„Petar Lazović me zvao da se bijemo, a drugi mi je govorio da bežim preko livade da me jure i biju“.

Foto:privatna arhiva

Tvrdi da su tokom vožnje pretili da će mu poći za sestru koja je trudna.

„Da je vode na Krupac da je maltretiraju… Pretili su da će mi staviti na teret organizaciju za drogu i oružje i da će sestra sa mnom u zatvor, objašnjavajući da je njih više da posvedoče, a ja jedan…“.

„Pretili da će mi i majku uhapsiti“

Identičan scenario na svojoj koži je osetio i Jovan Mrvaljević koji je za „Vijesti“ ispričao da je ovo druga po redu tortura koju preživaljava, te da se prethodna dogodila 19. jula, godinu dana ranije. Mrvaljević je ispričao da se zlostavljanje ponovilo 30. decembra, nakon što je Interventna policija u Nikšiću zaustavila vozilo u kom su bili on i njegovi prijatelji Jovanović i Vladan Mijušković, a u kom je pronađen pištolj.

„Mijušković je potvrdio da je njegov, a oni su nam oduzeli telefone i odvezli nas u CB Nikšić, gdje su nas razdvojili i držali u garaži“, rekao je on.

Tvrdio je da su ga posle nekog vremena izveli u hol policijske zgrade, gde je video četrdesetak maskiranih policajaca.

„Počeli su da se smeju i dobacuju, da prete da će da me siluju i ubiju. Kad sam ulazio u njihov ‘BMW X5’ rekli su mi da moram da otvorim svoj mobilni telefon i da znaju da sam spremao neku likvidaciju. Rekao sam da nemam pojma o čemu se radi, a oni da su moja dva druga priznala da smo trebali da počinimo ubistvo… Onda je krenulo psihičko i fizičko maltretiranje, kako bih priznao… Rekli su mi da imam fore dok stignemo u Podgoricu da kažem sve, koliko sam para trebao da dobijem za to i počeli da pominju ime Jovana Vukotića, navodeći kako znaju da me on unajmio. Tog čoveka nikada nisam uživo video, niti sam bio u bilom kakvom kontaktu sa njim, o njemu znam samo iz medija“.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Mrvaljević tvrdi da su policajci na skretanju prije Mareze zaustavili vozila i da je Jovanovića vidio u automobilu ispred njega.

„Tada su mi rekli da će mi staviti električnu ogrlicu za pse, da će me daviti kesom za smeće, ako ne priznam sve što traže. Iz drugog automobila došao je jedan maskirani policajac i počeo je da psuje mene, moju majku… Zatim je rekao da će, ako ne priznam, pozvati kolege da odu do moje porodične kuće, razbiju vrata, dovedu mi majku da kleči ispred mene da bih potvrdio to što traže… Pretio je da će mi i majku poslati u zatvor ako ne budem sarađivao. Nastavio sam da tvrdim da nemam ništa sa tim, a onda je, mislim Lazović (Petar) počeo da me davi rukama i udara šakama po glavi, uz sve to preteći i psujući me“.

Objašnjava da je od torture dobio grčeve u stomaku i svim delovima tela, jer ima problema sa zdravljem, na šta im je skrenuo pažnju, ali da su nastavili da ga udaraju.

„Rekli su da se foliram i nastavili da me udaraju dok nisu shvatili da nije tako, nego da sam od gušenja i udaranja počeo da gubim svest, nakon čega me vode u bolnici u Podgorici. Nisam mogao da uđem sam, već su me na kolicima uveli… Nakon toga smo pošli ka Siti molu, da me saslušaju. Rekli su da znaju da sam pripremao nečiju likvidaciju i da sam u opasnosti. Počeli da mi nude da budem zaštićeni svedok protiv ljudi koje ne poznajem. Rekli su mi da me samo oni mogu spasiti, dati mi drugi identitet i državnu platu, za mene i majku. Naravno da sam to odbio, jer te ljude ne poznajem“.

Nišanili šefove kavačkog klana

Pored Mila Jovanovića, sumnja se da je policija maltretirala i Miloša Markovića. Veruje se da je reč o istoj osobi kojoj su stavljene lisice na ruke kada i Jovanoviću i Radovanu Stanišiću zbog sumnje su planirali egzekuciju vođa beogradskog ogranka kavačkog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na aerodromu u Tivtu kada su se Beograđani vraćali sa privatne proslave vođe kavačkog klana. Takođe, neki od njih su se teretili da su po nalogu sada pokojnog Vukotića nameravali da ubiju šefove kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera i to za četiri miliona evra.

Bonus video: Veze između „kavčana“ i grupe Velje Nevolje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar