Starac bio u mrtvačnici, sinu u bolnici govorili da je dobro

Hronika 08. maj. 202111:38 > 11:39
Podeli:
korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Ilustracija

"Deda je u dobrom stanju, prima mali protok kiseonika“, rečenica je koju je preko telefona svakoga dana dobijao Zoran Ilić iz Lebana koji se u kovid bolnici interesovao za stanje svoga oca Vlade Ilića (88), a istu rečenicu slušao je i u poslednja četiri dana, kada je deda već bio mrtav, a mrtvozornici uzalud čekali da porodica pruzme telo pokojnika.

Pokojni Vlada Ilić smešten je u Kovid bolnicu 4. Aprila ove godine jer je bio zaražen korona virusom, sa temperaturom od 38 stepeni i sa niskom saturacijom. Pored toga, bio je nepokretan i bez jedne noge, piše portal Jugmedia.

„Smestili su ga na Odeljenju, kako su ga izgovarali – kovid-psihijatrija i rekli mi da se o njegovom stanju obaveštavam putem telefona. Svakoga dana sam zvao na broj:252-500 i tražio da me spoje sa kovid-psihijatrijom. Otuda bi mi se, posle kraćeg čekanja, javljao uvek ženski glas, a samo jednom muški. Uvek je odgovor glasio u smislu: Deda je u dobrom stanju, prima mali protok kiseonika“, priča za JuGmediu Zoran Ilić.

Međutim, u sredu, 28.aprila, Zoranova supruga je na fiksnom telefonu primila poziv policije.

„Pošto smo se mi u Lebane doselili iz Klajića, policijac je pitao moju suprugu da li znamo nekog u Klajiću po imenu Vlada Ilić, a kada je ona pitala zašto je to pita, policajac je odgovorio da je moj otac umro pre četiri dana i da iz bolničke kapele ne mogu da dođu do njegove porodice. Kada sam to čuo od supruge bio sma u šoku, a šok je prerastao u bes jer to, praktično, zanači da sam ja sve vreme dobijao lažne informacije od medicinskog osoblja sa odeljnja kovid-psihijatrija“, ogorčen je sagovornik JuGmedie.

Telo je preuzeo istoga dana i oca sahranio sutradan.

„Zamislite, četiri dana je telo mog oca bilo u kapeli, a mene su u ta četiri dana obmanjivali da mi je otac živ i da je dobro“, čudi se sin pokojnika.

Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević je za ovaj slučaj prvi put čuo od novinara JuGmedie, jer se Ilić nikome nije žalio, nikoga nije prijavio. Čeka, kaže, da dobije smrtovnicu.

Dimitrijević je u međuvremenu kontaktirao telefonom Zorana Ilića.

„Dogovorili smo da dođe kod mene jer ja primam svakog ko izrazi želju da iznese problem. U međuvremnu ispitujemo ono što je vama kazao, a kada i od njega lično čujem, formiraćemo komisiju da slučaj detaljno ispitamo. Znate, nema boga da je neko pogrešio a da ne ostane kažnjen, ali, takođe, ne mogu nikoga da prozivam bez validnih dokaza. Moraćemo da vidmo gde su ti pozivi završavali, ko je davao informacije. Malo me čudi to što su različite osobe preko telefona izgovarale istu ili sličnu rečenicu“, kaže Dimitrijević.

Na umrlici piše da je Vlada Ilić umro 24., a sahranjen 29. aprila. Njegov sin priča još da je za usluge kupanja i presvlačenja oca u kapeli platio 6.000 dinara i još 2.000 za plastičnu kesu.

Priča da je tražio račun ali da nije dobio.

„Ako hoćeš račun, onda ga teraj kući, sam ga kupaj i oblači. Takav sam odgovor dobio“, tvrdi Dimitrijević i ističe da takve usluge Bolnica ne naplaćuje i da će i taj slučaj ispitati. Inače, Leskovac je jedan od retkih gradova i Srbiji koji nema gradsku kapelu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar