Dubljanska Vidovdanska Foto:N1/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pohlepni bahati investitor sumnjivog kapitala, priučeni nadzorni organ i izvođač radova, nestručni radnici, korumpirani građevinski inspektori iz Gradske uprave, kao i neobrazovana, nezasita, rušilačka i varvarska vlast, koja deceniju sprovodi teror nad Beogradom i njegovim građanima, nesumnjivo su jedini uzrok urušavanja stambene zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, čiji se deo prizemlja, u petak oko podneva, strovalio u temeljnu jamu buduće građevinske nakaze.

Uznemirujuća sudbina ove predratne vračarske dvospratnice, čiji bi visoki plafoni i ugaoni hodnici, u jednom Parizu bili pod zaštitom države, podsetila je celu prestonicu na gotovo identičnu nesreću koja se dogodila nekoliko stotina metara dalje, u Dubljanskoj ulici 35.

Pročitajte još:

Uzrokovano istim pobudama I okolnostima, tog 12. oktobra 2008. u temljenu jamu druge građevinske nakaze, sletele su četiri porodične kuće. Stanari, kao i njihove komšije iz Vidovdanske, ostali su nepovređeni samo pukom srećom. Usledile su godine izgnanstva, borbe za pravdu, nezaborav i pamćenje gradskih čelnika I sugrađana.

Sve to, pred sobom su u petak, sasvim opravdano, videli i stanari Vidovdanske.

„Šta mi imamo od toga što će taj investitor biti osuđen? Ko će nama da vrati naše kuće i živote? Kako će on da nas obešteti ako mu računi budu blokirani i ako ne bude imao ništa na svoje ime“, upitao je predsednik Skupštine stanara iz Vidovdanske zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je se svitom u petak pojavio pred ruševinom.

Sva ova pitanja bila su u potpunosti opravdana jer upravo na njiima počiva i slučaj iz Dubljanske.

Dubljanska ulica, obrušavanje, srušila se kuća
Foto: N1

Punu deceniju nakon urušavanja, mediji su izveštavali da njihov stambeni problem još uvek nije rešen, uprkos tome što je sud odgovornog investitora i njegove saradnike osudio na skromnu zatvorsku kaznu.

Osnivački kapital 100 dinara

Grad je obećavao pomoć, ali je ona uporno izostojala, da bi na kraju sve bilo prepušteno uzročniku rušenja – investitoru blokiranih računa i u opštoj besparici.

Ipak, možda još veći problem je što iza bahate gradnje neretko stoje fantomske firme i izvođači radova. Zanimljivo je i da se kao izvođač radova u Vidovdanskoj pominje firma “Ropeber studio” iz Beograda, čija su prethodna delatnost bile zabava i rekreacija.

“Reč je o firmi sa osnivačkim kapitalom od svega 100 dinara, prema podacima iz Agencije za privredne registre. Takođe, pomenuta firma osnovnu delatnost je promenila tek 30.03.2021. u „izgradnju stambenih i nestambenih zgrada“”, kaže izvor našeg lista.

zgrada vračar
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Činjenica je da u oba slučaja – Vidovdanskoj i Dubljanskoj, sprega odgovornosti vodi ka Gradskoj upravi i inspektorima koji su dali dozvolu za gradnju.

Zato bi i Grad najpre morao da obešteti stanare Vidovdanske, ali i da se upusti u borbu za bankrot investitorom i naplatom svih troškova.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Očigledno da je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić bio svestan toga, ali i mogućnosti da zbog ovog slučaja bude konačno raskrinkan sav građevinsko- preduzimački kriminal u prestonici, zbog čega je neprekidno ponavaljao da će sva šteta ići na račun i da se on, a ne stanari upusti u borbu za investitorom i naplatu svih troškova.

Investitoru bio blokiran račun

Prema podacima Odeljenja za građevinske i komunalne poslove opštine Vračar, kao investitori radova u Vidovdanskoj 4 upisani su Milica Mišić, Borisav Božić, Ivana Božić, ali i Slobodan Božić, kojem je, prema saznanjima našeg lista od izvora bliskog NBS, dosad nekoliko puta bio blokiran račun zbog neizmiravanja obaveza – poslednji put u marta ove godine, zbog neplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje.

BONUS video: Snimak rušenja u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare